Откриха фалшиви милиони долари и евро, печатани в университет в София

17:30, 16 мар 21 / София 25 4107 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Разкрито е производство на фалшиви парични знаци на територията на висше учебно заведение в София. Открити са 4 млн. долара и 3,6 млн. евро - едни от най-големите намирани суми. „Сериозна работа, поздравления”, заяви главният прокурор Иван Гешев на среща с органите на МВР и СГП.

По-късно от прокуратурата обявиха, че са задържани мъж (48 години) и жена (54 години). Двамата нямат криминални прояви и не са осъждани. За тях има данни, че са част от по-мащабна схема на трафик за фалшиви пари към Украйна и Западна Европа. Към този момент не са проговорили, а се възползват от правото си на мълчание.

Има данни, че става дума за международна престъпна група, но засега само двамата ще имат повдигнати обвинения. Производството на фалшиви парични знаци се е случвало на територията на висшето учебно заведение в помещение тип хале. Парите са били изготвяни след работно време, когато не е имало никого на място. Засега не е ясно дали учебното заведение е знаело за престъпната дейност. Отпечатвани са здравни книжки и реклами на други документи. Изискват се специални технически умения за работа с подобна машина, пише bTV.

По-късно стана ясно, че става въпрос за Висшето транспортно училище. На брифинг на ректора проф. Даниела Тодорова обясни, че университетът няма нищо общо със случая - печатницата е отделно дружество, което е наемател на ВУЗ-а. Имената са едни и същи – „Тодор Каблешков“. Нямаме официална информация дали точно това дружество е печатало фалшивите пари, твърди още Тодорова, цитирана от Offnews.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама