Израел завърши тестовете на усъвършенствания „Железен купол“

14:17, 17 мар 21 / Свят 25 2265 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Израелската държавна компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd. и Израелската организация за противоракетна отбрана (IMDO) към Министерството на отбраната успешно завършиха тестовете на усъвършенстваната система „Железен купол” (Iron Dome). Тези изпитания, заедно с последните тестове на „Железен купол”, показаха значително надграждане на технологичните способности на системата. Тя беше тествана чрез различни сложни сценарии, като успешно прихвана и унищожи цели, симулирайки съществуващи и новопоявяващи се заплахи, включително едновременно прихващане на множество безпилотни летателни апарати и залп от ракети.  

България може да придобие радари от „Железния купол“

Изпитанията бяха извършени на тестови полигон в южната част на Израел с участието на военнослужещи от Израелските военновъздушни сили. Новата версия на системата „Железен купол” ще бъде доставена на израелските ВВС и на Флота за оперативна употреба и ще укрепи многопластовите способности на противоракетната отбрана на Израел.

Основният изпълнител на разработката е компанията Rafael Advanced Defense Systems Ltd. към Израелската организация за противоракетна отбрана, която е част от Министерството на отбраната. MMR радарът е разработен от компанията ELTA, която е дъщерна на Israel Aerospace Industries (IAI), а Центърът за управление на битките е дело на Rafael и на подразделението й mPrest.


Снимка: RAFAEL

С повече от 2500 бойни прихващания при над 90% успеваемост, разработката на „Железен купол” започна през декември 2007 г. „Железен купол” действа като мобилни системи с двойна мисия, предназначени да унищожат ПВО системи с много малък обсег (VSHORAD), а също заплахи от ракети, артилерия и мини (C-RAM), самолети, хеликоптери, безпилотни летателни апарати, високоточни управляеми боеприпаси и крилати ракети.

Усъвършенстването на „Железен купол” продължава през годините и възможностите на системата днес включват по-голямо покритие, по-широк спектър за прихващане на заплахите, способност да се справи с големи залпове от ракети и много други.

И Словакия избра израелските радари

Израелският министър на отбраната, Бени Ганц, заяви: „Технологичните способности, разработени от отбранителната индустрия, включително „Железен купол” и многопластовата система за противоракетна отбрана, са от основно значение за отбраната на Израел. Изправени сме пред новопоявяващи се и бързо променящи се заплахи, а тези нови способности осигуряват на политическия ешелон и отбранителните сили оперативна гъвкавост, която е от решаващо значение за националната ни сигурност. Бих искал да благодаря на екипите от инженери на Израелската организация за противоракетна отбрана и на Rafael – благодарение на тях гражданите на Израел могат спокойно да спят през нощта“.

Ръководителят на Израелската организация за противоракетна отбрана към Министерството на отбраната, Моше Пател, коментира: „30 години след войната в Персийския залив, която доведе до създаването на Израелската организация за противоракетна отбрана, и 10 години след първото оперативно прихващане, извършено от „Железен купол”, постигнахме важен скок напред по отношение на технологичните способности на системата. В трите тестови кампании, осъществени в последните няколко месеца, системата „Железен купол” демонстрира изключителни способности срещу променящите се заплахи, включително успешно прихващане на залпове от ракети, както и едновременно прихващане на множество безпилотни летателни апарати. Новата конфигурация на системата „Железен купол” ще бъде доставена на Израелските ВВС за оперативна употреба и ще укрепи допълнително многопластовата противоракетна отбрана на Израел“.

Бригаден ген. (о.з.) Пини Юнгман, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на Дирекцията за въздушни и ракетни отбранителни системи в Rafael, заяви: „Rafael и Израелската организация за противовъздушна отбрана непрекъснато усъвършенстват възможностите на „Железен купол” в последното десетилетие, като подобряват технологичните и оперативните показатели. Нашият напредничав подход ни позволява да се справим с очакваните заплахи, които се появяват около нас. Възможностите, които бяха демонстрирани при последния тест ще осигурят допълнителна защита на Израел“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама