В края на седмицата пускат метрото до „Хаджи Димитър“

15:00, 17 мар 21 / София 25 3965 Шрифт:
Ирина Иванова

Новата трета линия на столичното метро, която бе спряна след авария между метростанции „Хаджи Димитър“ и „Театрална“, вече е възстановена и ще бъде готова за пускане в края на тази седмица, обяви проф. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД в ефира на NOVA NEWS. 

По думите му водният натиск е бил повече от предвиденото в геоложкия доклад и това е причинило пропадането на трасето между станция „Театрална“ и „Владимир Вазов“. Специалистът информира, че са поели отговорността си много сериозно и всички мерки за ремонта и възстановяването на повредения участък са взети, което е довело до добър резултат.

Припомняме, че третият лъч на метрото беше пуснат в експлоатация на 26 август миналата година. На 19 януари вечерта бе спряно движението на метрото до станция „Театрална“, която е част от третата линия на подземната железница, заради авария. Тогава се коментираше, че причината е надгигане на релсовия път заради подпочвени води. 

Снимка: Юлиан Тодоров

Според проф. Братоев вината за пропадането на трасето е обща. „Ние анализирахме дали не е грешка на проектантите - не е, дали е грешка на геолозите - не е, дали е на изпълнението - не е. Отвсякъде има по малко, но важен е крайният резултат, отбеляза той.

Кой е отговорен за аварията в метрото?

Директорът на „Метрополитен отбеляза още, че линията от „Красно село до „Горна Баня ще функционира през април, след като бъде одобрена от приемателна комисия. Тази линия ще позволи на хората, които идват от Перник да слизат на гарата в Горна Баня и директно да се взимат метрото на спирка „Горна Баня и по този начин ще могат да стигат до центъра на столицата за 10 минути. Относно идващите с автомобили са предвидени 3 паркинга в квартал „Овча купел. След завършването на третия лъч ще имаме 52 километра линии метро, което ни причислява към средните по големина, съобщи проф. Стоян Братоев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама