ВСС увеличава заплатите на Бюрото за защита на Гешев

17:40, 17 мар 21 / Политика 25 3739 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) увеличава с 8% заплатите на служителите в Бюрото по защита на главния прокурор. Решението е по предложение на Иван Гешев и ще се счита със задна дата от 1 януари 2021 г.

Решението е било гласувано с 8 гласа „за“, без обсъждане и дебат, а самият Гешев, който ръководи структурата, не е присъствал на заседанието, предаде „Дневник“.

Увеличението ще засегне служителите на специализираните структури, назначени по Закона за МВР и на тези по трудови договори в Бюрото по защита. До 3% увеличение ще получат служители на ръководни и експертни длъжности, назначени по закона за държавния служител. 

Снимка: БГНЕС

Увеличението на заплатите идва само няколко дни, след като на 11 март президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да обяви някои законови разпоредби за Бюрото за противоконституционни. Според президента главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия – това означава да надзирава сам законността в собствените си действия.

През първата година от мандата на Иван Гешев като главен прокурор служители на Бюрото по защита участваха в няколко значими акции на прокуратурата. В края на май 2020 г. именно служители на това бюро изведоха от Министерството на околната среда и водите бившия зам.-министър Красимир Живков, обвиняем заедно с бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

Радев: От нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и прокуратурата

На 9 юли м.г. служители на Бюрото влязоха в президентството при съвместна акция с прокуратурата, при която бяха претърсвани кабинети на съветници. По време на акцията бяха задържани бизнесменът Пламен Бобоков, президентският съветник Илия Милушев и секретарят Пламен Узунов. По-късно различни съдилища в страната излязоха с решения, че техните арести са незаконни, неоснователни и немотивирани.

Влизането на въоръжените служители от Бюрото по защита към главния прокурор бе един от поводите за продължилите над 100 дни граждански протести с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама