„Демократична България“: Стоят ли Домусчиеви зад концесионера на летище София?

17:30, 17 мар 21 / Новият парламент 25 3720 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Управляващите така и не отговориха на въпросите защо се взима решението за разсрочване с 10 години на концесионните плащания за летище София и кой стои зад концесионера. По наша информация утре това решение ще бъде окончателно оформено и затова отново задаваме двата въпроса. Това заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов в излъчено на живо видео от летището, съобщиха от партията.

Ивайло Мирчев, водач на листата на „Демократична България“ в Бургас и кандидат за депутат и от столичния 24 МИР, припомни, че за концесионер на летище София е предпочетен третият класиран кандидат и само от това българската държава вече е с 300 млн. лева пропуснати ползи. Като аргумент е посочено, че концесионерът обещава да не променя летищните такси в следващите 10 години. С мотив пандемията от коронавирус обаче все още незапочналият да упражнява дейност концесионер получава отсрочка от 10 години за плащането на концесионните такси.

Концесионерът на Летище София отрече да има нарушения

„Това не може да бъде обяснено от българското правителство, ами и тези такси, които те ще си спестят за тези 10 години, ще се изплащат между 25-ата и 35-ата година от концесията. Дори да предположим, че някой в българското правителство има информация, че ковид пандемията ще продължи 10 години, тези такси трябва да започнат да започнат да се плащат на 10-ата година, но не, те искат между 25-ата и 35-ата година и, много важно, без отчитане на индекса на инфлацията”, каза Мирчев.

„Ключовият въпрос е в чия полза се взимат решенията. Ние започнахме да разглеждаме този случай по-дълбоко и всички наши индикации показват, че зад концесионера на летище София стоят братя Домусчиеви”, каза Мирчев. Той посочи, че летището е обект от значение за националната сигурност. По думите му българското правителство е много експедитивно, когато трябва да се обслужи една конкретна фирма, а институции като КЗК и ВАС за месец решават всички жалби.

Всичко това е изключително странно, защото всички знаем, че бойковата България не работи толкова бърз, освен ако няма личен интерес на премиера, на бизнес кръгове свързани с премиера”, е мнението на Мирчев.

Христо Иванов посочи, че към политическата формация вече има отправяни заплахи със съд. „Наша работа като политици е да поставяме тези теми. Никой не ни отговаря на въпроса кой стои зад концесионера, а той е важен. Ние поставяме въпроса, нека ДАНС, Министерството на транспорта или Министерският съвет да каже кой стои зад това необяснимо желание на българската държава, на Бойко Борисов, да обслужи сенки, които ние не знаем кои са. Затова си позволяваме, базирано на индикации, да поставим този въпрос”, каза Христо Иванов.

Ивайло Мирчев постави и въпроса за ваксините, след като се разбра, че България не е всички количества ваксини, на които има право по договорите на ЕС с фармацевтичните компании. „Защо България не е изпълнила цялата си квотата? Това е отговор, който Бойко Борисов трябва да даде, защото се оказва, че пари за ваксини няма, но пари за приятелски фирми и за това да им помогнем с половин милиард лева има. С половин милиард щяхме да ваксинираме няколко пъти цялото население”, заяви Мирчев.

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Калин 19:37, 17 мар 21

Христо Иванов да се прави на луд, а да каже кой го накара да остави пробиви в системата за съдебните дела?

2 Христо Иванов 10:00, 18 мар 21

Христо , я кажи колко парички от еврофондове прибра? Колко от данъците ни харчиш? Крадец си ти, Ице...

3 Пачино 10:05, 18 мар 21

Тези кърлежи от "Да България" продължават да си играят на политици. Смучете данъците на хората, като почти всяка друга партия. Как мислите се спонсорират тея мошеници.

4 Пакета 14:24, 18 мар 21

Тоя пак се прави на детектив. Крадеца вика дръжте крадеца. Христо не си мисли, че сме ти забравили кирливите ризи.

5 Чико 17:24, 18 мар 21

Цялата партия на Да, България са измамници ...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама