Ангелов: „AstraZeneca“ не причинява нищо

12:20, 18 мар 21 25 3941 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„AstraZeneca“ не причинява нищо. До момента няма доказателства, които да потвърждават такива твърдения“, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ) в Министерски съвет.

България е поръчала от „AstraZeneca“, защото първа е започнала изпитанията

По думите му, ако ЕМА потвърди, че ваксината е безвредна имунизацията ще продължи.

„Имаме съдебно-медицинска експертиза от Пловдив, която ще излезе днес, най-късно утре. Българите ще разберат каква е истината“, коментира здравният министър, който е водач на листата на ГЕРБ във Велико Търново, цитиран от bTV. 

Национален локдаун от понеделник

Ваксините на „AstraZeneca“, с които разполагаме на склад, са около 100 000. До края на месеца се очаква да дойдат още 180 000. В момента се правят ваксини на хората по ваксиналните фази. Не можем да си позволим да изхвърляме дози, защото някой не е дошъл в часа, в който му е казано“, уточни Костадин Ангелов, като подчерта, че страната ни ще получи достатъчно ваксини, за да може всеки желаещ да се имунизира.

Припомняме, че миналата седмица бе спряно имунизирането с ваксината на „АstraZeneca“ у нас, след като 57-годишна жена почина след поставяне на препарата в Пловдив. Преди това бе съобщено и за друг подобен случай в Австрия, след който редица европейски държави, получили партида от същия препарат, спряха имунизациите. В последствие и в други страни бе съобщено за усложения на пациенти, непосредствено след поставяне на ваксини. Все още обаче Европейската агенция по лекарствата (EMA) не е потвърдила дали има връзка между поставянето на ваксинитана и настъпилите усложнения. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама