Правителството обеща подкрепа за всички засегнати от новия локдаун

13:56, 18 мар 21 25 2122 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството представи икономически мерки в подкрепа на бизнеса заради ограниченията, които влизат в сила от 22 март за 10 дни. Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обясни, че те вече са обсъдени с част от браншовите организации. Той обеща, че подкрепа ще бъде предоставена на всички сектори, засегнати от новия локдаун.

Национален локдаун от понеделник

Новите мерки

Освен мерките, които действат от началото на пандемията, новото е подкрепа на част от пропуснатия оборот през НАП. Такава мярка бе обявена през декември и кандидатстването приключи. Сега ще има нов тур, но не стана ясно каква е общата сума. Средствата по тази мярка ще се отпускат по ОП „Иновации и конукрентоспособност“, което означава, че Еврокомисията трябва да разреши помощта.

„Разработихме процедура, заедно с НАП, така че засегнатите бизнеси да бъдат подкрепени в рамките на десет дни. Имаме готова платформа, работим в комуникация с всички заинтересовани страни“, заяви ресорният министър, цитиран от bTV. 

По думите му, за да се спести време, докато тече нотификацията към Европейската комисия, ще се събират заявления. 

И още от старите...

Продължават да действат мерките „60/40“, „80/20“, „75/0“ и „Запази ме“. Подпомагането през Българската банка за развитие също ще продължи да действа. 

Борисов заяви, че от следващата седмица се очаква да започнат да работят и мерките по отношение на физическите лица. „Там освободихме още 100 млн. лв. ресурс за тази процедура. Извън нея, продължават и мерките с гаранции за компаниите, засегнати от кризата – с 80% гаранционна схема“, добави той.

„75% от осигурителния доход ще бъде платен за периода на новите мерки. Хората в неплатен отпуск в следващите 10 дни ще са със запазени осигуровки“, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в Добрич, цитирана от БГНЕС.

Всички родители, които ще ползват неплатен отпуск от 22 до 31 март, докато децата им учат онлайн, могат да кандидатстват по програмата за подпомагане при дистанционно обучение. 

Социалният министър каза още, че на този етап не се планират допълнителни социални мерки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама