Бюлетината за изборите - дълга около 60 см

14:17, 18 мар 21 / Новият парламент 25 2521 Шрифт:
Василена Йорданова

Централната избирателна комисия представи бюлетината, с която ще се гласува на предстоящите парламентарни избори.

Тя е дълга около 60 см. Броят на кръгчетата в нея зависи от броя на кандидатите, което пък зависи от размера на МИР – който е максимално 36. На гърба на бюлетината е черната линия и задължителните две места за печата.

В бюлетините за вота в чужбина няма кръгчета за гласуване по преференции. Това е така, защото в чужбина не се гласува с преференции, а само за партии, коалиции и инициативен комитет.

Парламентарните избори ще ни струват рекордните близо 110 млн. лв.

ЦИК ще излезе със специално решение за препоръчителното сгъване на бюлетината. По всяка вероятност след като се откъсне бюлетината от кочана – горният перфориран отрязък ще остане на него. Самата бюлетина ще се сгъне така, че да може да се сравнят двата номера върху нея. След това вероятно ще има и второ сгъване, но както и да се случи това – трябва да се гарантира анонимността на вота, предаде Нова телевизия.

Осигурена е охрана на машините за гласуване

От ЦИК представиха и машините за гласуване, които в съботния ден преди изборите ще бъдат разположени в секциите и ще бъде извършено обучение на членовете на СИК. Когато член на СИК активира машината тя ще отпечатва нулев протокол за откриване на изборния ден. Той е списък с всички кандидати и преференции. Преференцията – визуализира името на кандидата. При гласуването на избирателя се дава една от 3 специални карти, която се поставя в машината и на екрана се появява електронната бюлетина.

Машината не може да бъде изключена преди определения час, защото има защита срещу злоупотреби. Изисква се ПИН код и потвърждението му. След това тя калкулира резултатите.

"Няма броене и човешка намеса в броенето", категорични са от ЦИК. Общо машините за гласуване са 9390.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама