Израел изгражда център за техническа поддръжка на самолети в Литва

14:59, 18 мар 21 / Свят 25 2461 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Израелската държавна компания Israel Aerospace Industries (IAI) подписа с литовската компания Aviatic MRO UAB Меморандум за разбирателство за стратегическо сътрудничество за изграждането на център за техническо обслужване на самолети. Той ще се намира на Международното летище Šiauliai в Литва. Новият обект ще предоставя техническо обслужване и основен ремонт, преобразуване на пътнически самолети B737NG в товарни, както и обучение, сертифициране и лицензиране на служители. Компанията Aviatic ще управлява центъра и ще съдейства при взаимодействието с литовските регулатори, включително за планирането и развитието на инфраструктурата.

Новият център, наречен Aviatic MRO, се очаква да започне да работи през 2022 г. в иновативен хангар, което ще позволи веднага след отварянето да се осъществяват всички видове дейности по техническата поддръжка и ремонти на самолети.

Израел завърши тестовете на усъвършенствания „Железен купол“

Йоси Меламед, изпълнителен виципрезидент и генерален мениджър на Aviation Group, която е част от IAI, коментира: „IAI има дългогодишен опит в техническото обслужване на самолети и отлична репутация, натрупана в продължение на много години. Новият център ще бъде професионална и търговска котва за поддръжката на самолети в Литва. Той ще бъде стратегически разположен в близост до някои от най-натоварените центрове за въздушен транспорт в света. Подписването на Меморандума за сътрудничество с Aviatic в момент, когато авиопазарът изпитва последиците от пандемията от COVID-19, е доказателство за авиоекспертизата на IAI и голямото доверие, което ни имат клиентите от цял свят“.

Дмитрий Челядин, член на управителния борд на Aviatic MRO, добави: „Щастливи сме, че IAI се довери на високо квалифицираните специалисти, стратегически удобната локация на Международното летище Šiauliai и възможностите за бъдещ растеж, които предлага Aviatic MRO. Това е голямо постижение за литовския авиосектор и специално признание за усилията, които вложихме в този проект, и можем само да се надяваме, че това партньорство само ще се засилва в близкото бъдеще. Междувременно подготвяме необходимата инфраструктура на летището Šiauliai“.

Aviation Group, която е част от израелската държавна компания IAI, обединява под един покрив гражданските и военните авиодейности на IAI. Като дом на авиацията на Израел, Aviation Group отговаря за поддръжката и основния ремонт на авиопарка, проектирането и производството на реактивни самолети, конвертирането на пътнически в товарни самолети, сглобяване и реконструкции, обновяване на самолетите, и др. Услугите за поддръжка, предлагани от Aviation Group, са уникални, тъй като  предоставят незабавни решения благодарение на усъвършенстваните възможности на компанията. Те й позволяват да функционира на принципа обслужване на едно гише.

Aviatic e организация за поддръжка и основен ремонт на въздухоплавателни средства, одобрена от Европейска агенция за авиационна безопасност. Тя е фокусирана върху решения за поддръжка на летателната годност, доставки и управление на активи, и др. В момента Aviatic предоставя услугите си на клиенти по целия свят, като дейностите се осъществяват в съоръженията на компанията във Вилнюс, Каунас, Šiauliai.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама