ЕМА: „AstraZeneca“ е безопасна, но може да има връзка със съсиреците

19:45, 18 мар 21 25 4899 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Разследването на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не е открило връзка между ваксината на „AstraZeneca“ и смъртните случаи, последвали след имунизация с този препарат, каза на специална пресконференция изпълнителният директор на агенцията Емер Кук, цитирана от bTV. 

Ангелов: „AstraZeneca“ не причинява нищо

Комитетът дойде до заключението, че ваксината е ефикасна и безопасна и няма връзка с повишаване на риска от поява на тромбози“, заяви Кук, като обясни, че по време на разследването са се натъквали на случаи на поява на съсиреци, но на база на всички налични доказателства не е открита връзка между тях и имунизацията. Въпреки това ЕМА се отнася много сериозно към тези случаи и ще направи допълнително разследване, като ще бъдат поканени специалисти в областта на образуването на такива тромбози, каза още Кук.

Освен това за да се избегнат възможни странични реакции, Комисията препоръчва да се повиши информацията за тези възможни рискове, като те бъдат включени в данните за продукта. 

Досега в ЕС с тази ваксина са имунизирани 7 млн. души, както и 11 млн. във Великобритания. Ползата от ваксината е много по-голяма от възможните рискове, допълни Кук.

Междувременно директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви по време на брифинг, че още от утре ще продължи ваксинацията с препарата на „AstraZeneca“ у нас.

Стана ясно още, че от петък ще стартира отново и работата на електронната система за записване, както и ваксинирането на лицата, които са записани. За целта е създадена организация чрез ваксинационните центрове и районните здравни инспекции. Количествата от ваксината ще бъдат предоставени на съответните места, като ако има неявили се хора, ще бъдат ваксинирани допълнителен брой лица, записани за съседни дни.

Ние, от Агенцията по лекарствата, също извършихме анализи, които потвърждава, че няма проблеми в качеството на ваксината. Беше направен анализ на една от партидите. Също така имаме и заключение от съдебно-медицинската експертиза за случая на починалата жена от Пловдив, който доказва, че няма причинно-следствена връзка“, коментира Богдан Кирилов. 

Припомняме, че миналата седмица бе спряно имунизирането с ваксината на „АstraZeneca“ у нас, след като 57-годишна жена почина след поставяне на препарата в Пловдив. Преди това бе съобщено и за друг подобен случай в Австрия, след който редица европейски държави, получили партида от същия препарат, спряха имунизациите. В последствие и в други страни бе съобщено за усложения на пациенти, непосредствено след поставяне на ваксини. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама