Най-големият астероид за 2021 г. ще премине близо до Земята до дни

20:00, 19 мар 21 / Любопитно 25 2447 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Най-големият астероид, който ще премине край Земята през 2021 г., ще се приближи до нашата планета на около 2 милиона километра на 21 март.

Астероидът, наречен 2001 FO32, е с диаметър под един километър. Той ще премине край Земята със скорост от 124 000 км/ч - по-бързо от повечето астероиди, които ни „посещават“, съобщи Нова телевизия.

Няма риск от сблъсък. Дори когато е най-близо, астероидът ще се намира на разстояние, равняващо се на пет пъти това между Земята и Луната“, казват от НАСА. Разстоянието обаче все пак е достатъчно близко, за да бъде класифициран обектът като „потенциално опасен“.

Астероидът 2001 FO32 е открит преди 20 години - през март 2001 г,. и оттогава специалистите следят траекторията му.

Любителите астрономи в южното полукълбо също ще могат да наблюдават астероида. От НАСА отбелязват, че над 95% от близкоземните астероиди с размера на 2001 FO32 или по-големи са каталогизирани и никой от тях няма шанс да удари нашата планета през следващия век. 

Астероид на Аполон, който е по-голям от НДК, ни връхлита баш за първа пролет.

Риск от сблъсък няма, успокояват от НАСА. Близката среща ще предостави на астрономите рядката възможност да наблюдават отблизо небесния обект, предаде БТА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама