Бивш кадър на „Военно разузнаване“ ръководил група руски шпиони у нас

17:05, 19 мар 21 25 4746 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Шестима души са задържани и са привлечени към наказателна отговорност по обвинение в шпионаж и тежки умишлени престъпления срещу националната сигурност, съобщиха от прокуратурата на брифинг. По тяхна информация престъпната група е действала от дълго време.

Спрямо пет от лицата е постановена мярка „задържане за срок до 72 часа“ и ще се извърши преценка относно внасяне на искане за тяхното постоянно задържане под стража. Един от арестуваните е съдействал изцяло на разследването и е пуснат под парична гаранция, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Ръководителят на групата за шпионаж е бивш кадър на „Военно разузнаване” към Министерството на отбраната. Той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва, познато като ГРУ. Впоследствие става и преподавател. 

Неговата основната задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа, като вербува лица, които имат достъп до класифицирана информация за България, НАТО и ЕС, която е държавна тайна.

Ръководителят е работил заедно с жена си, която пък е играела ролята на посредник между него и служител на руското посолство у нас. Тя има и българско и руско гражданство, и се е ползвала с доверие от руските дипломати, акредитирани у нас. Жена му е предавала информация и парични средства. От прокуратурата представиха звукозаписи от нейни телефонни разговори и видеоклипове от посещенията ѝ в сградата на руското посолство. 

Сред другите участници в престъпната група са действащ и бивши служители в службата за военно разузнаване, както и настоящ висш служител в администрацията на българския парламент, който ръководи секретното деловодство на парламента.

От прокуратурата информираха, че един от арестуваните се е опитал да избяга по време на акцията, но бързо е бил заловен пред руското посолство в София.

По-рано главният прокурор Иван Гешев поздрави колегите си за акцията с цитат на генерал Иван Колев в своя профил Twitter.

Поздравления за добре свършената работа отправи и Министерството на външните работи. „Не за първи път сме свидетели на действия на чужди посолства, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, и определяме тези случаи като недопустими. МВнР ще продължи да действа съгласно утвърдената международна практика при установяването на такива случаи”, се казва в кратката позиция на МВнР по случая.

По-късно от Народното събрание съобщиха, че към настоящия момент не е постъпвала официална информация към тях от компетентните органи за участие на служител на институцията в група за шпионаж.

А от посолството на Русия в България излязоха с позиция, в която настояват да не се демонизира северната страна и до решението на съда да бъдат прекратени спекулациите за шпионаж.  

Припомняме, че вечера бе разпространена информация в медиите, че са арестувани няколко лица по подозрение за шпионаж в полза на Русия след секретна операция на ДАНС. 

През вчерашния ден на изходите на София полицаи спираха и проверяваха всички коли на входа на магистрала „Тракия“ в посока Пловдив. По непотвърдена информация един от арестуваните е задържан именно там. Междувременно са обискирани няколко адреса в южните квартали на София и в кварталите в посока Перник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама