Covid-19 по света: Може да забранят износа на „AstraZeneca” извън ЕС

10:20, 20 мар 21 25 2870 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Компанията „AstraZeneca” е доставила само 30% от договореното количество коронавирусна ваксина за ЕС през първото тримесечие на 2021 година. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.  Тя открито заплаши компанията, произвеждаща ваксината на „AstraZeneca”, със забрана за износ на медикамента в държави, които не са членки на ЕС.

Имаме възможността да забраним планирания износ. Това е сигнал за „AstraZeneca”: изпълнявайте договора си с ЕС преди да започнете да доставяте в други страни“, каза тя в интервю за медийната група „Функе”, пише БГНЕС.

В същото време ръководителят на ЕК предупреди европейците да не прибързват с планирането на летните си почивки. „Рано е да водим дискусии за лятото. Все още сме в много трудна ситуация, където по-агресивните варианти на коронавируса се разпространяват много бързо и в някои страни от [ЕС] започва третата вълна [от пандемията]“, каза фон дер Лайен. Тя счита за важно още населението на съюза да се ваксинира по-активно. „В същото време подготвяме сертификатите за ваксинация за лятото. После ще видим“, заяви тя.

Възобновяват се ваксинациите с „AstraZeneca“

Меркел би се ваксинирала с „AstraZeneca”

„Бих се ваксинирала с „AstraZeneca“, заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция след среща с премиерите на провинциите на Германия. На срещата те обсъдиха и темповете на ваксинация в страната. Тя допълни, че ще изчака да ѝ дойде редът. „Мотото е ваксинирайте, ваксинирайте, ваксинирайте“, каза Меркел и призова за повече гъвкавост и „германска ефективност“, пише bTV.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама