150 години от смъртта на д-р Петър Берон: Първият „Рибен буквар” вече и онлайн

09:42, 21 мар 21 / Култура 25 5235 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Три от възрожденските издания на „Рибния буквар“ на д-р Петър Берон се съхраняват в Централната библиотека на БАН (ЦБ-БАН). Ценните книги могат да бъдат разгледани онлайн в електронния каталог и дигиталната библиотека ЦБ-БАН.

На 21 март се навършват 150 години от смъртта на българския възрожденски учител, лекар, учен и дарител. Той написва прочутия си „Рибен буквар“, когато е едва 24-годишен, като въвежда нов и революционен за времето си метод на обучение, пише БГНЕС.

Екземпляр от първия „Буквар с различни поучения“, издаден през 1824 г. и станал известен като „Рибния буквар“ заради рисунката на кит в него, може да разгледате тук. Книгата е дарена на ЦБ-БАН от Никола Начов през 30-те години на XX в.

В колекцията му от старопечатни книги е и издание на буквара от 1847 г.

В Централната библиотека на БАН се съхранява и екземпляр от изданието на „Рибния буквар“ от 1850 г., който е бил част от личната библиотеката на Стоян Михайловски.

Поради големия интерес към учебника, той претърпява 7 издания в продължение на 20 години, а авторът му д-р Петър Берон се радва на високо уважение. В Научния архив на БАН се съхранява дигитално копие на писмо, което е изпратено от д-р Петър Берон до Българското книжовно дружество през 1870 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама