Кое положение на тялото е най-подходящо за сън

18:35, 21 мар 21 / Любопитно 25 2289 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В интервю за „Аргументи и факти“ неврологът Евгений Соков разкрива коя позиция за сън е най-полезна, съобщава РИА Новости.

Лекарят препоръчва да се лежи на дясната страна с леко сгънати крака и ръце. Според него в това положение сърцето няма да изпитва компресия от медиастинума и белите дробове.

Соков съветва да се избягва спането по корем, тъй като в това положение човек обръща главата си настрани, което води до усукване на артериите и вените на врата. Лекарят препоръча по-малко да се спи на гръб.

Стресът е най-големият враг на отслабването

Той отбелязва, че спането на възглавница, която е твърде мека, тънка или много висока или изобщо без възглавница, също е вредно. Във всички случаи има натиск върху съдовете, което може да наруши притока на кръв към главния мозък. „Плътността и височината на възглавницата трябва да бъдат такива, че да позволяват на шийните, лумбалните, гръдните прешлени и главата да бъдат в една и съща равнина“, казва експертът, цитиран от БГНЕС.

Лекарят стигна до заключението, че сънят трябва да продължи най-малко седем часа, независимо дали е делнични или почивни дни. Идеалното време за сън, според специалистът, е интервалът от 22.00 ч. до 6.00 ч. сутринта.

Нараства броят на хората, страдащи от безсъние като последица от пандемията.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама