"Майка ли ви е раждала или трансджендър": ВКС пита Конституционния съд какво е „пол“

11:45, 21 мар 21 25 2440 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) изпрати до Конституционния съд (КС) серия от въпроси, които се отнасят до равенството пред закона и забраната за половата дискриминация. Поводът е тълкувателно  дело, в което трябва да даде отговор на въпроса дали е допустима юридическа промяна на пола при транссексуалност.

Търси се отговор на въпросите какво е обяснението на понятието „пол“, възприето от Конституцията, и има ли то самостоятелно психологическо или социално изражение, различно от биологичното? Има ли предимство правото на личен живот така, както го определят Хартата на основните права в ЕС и Европейската конвенция за правата на човека, пред това обяснение?

От ВКС посочват още, че ако се вземе решение, че в България е допустима юридическа промяна на пола, ще трябва да изясни и при какви предпоставки може да се случи това. В становищата по тълкувателното дело се поставят някои изисквания, сред които транссексуалност на молителя, дееспособност и да не е в брак (с оглед на това, че при смяна на пола се окаже, че е с един и същи пол със съпруга си, а това по Конституция е недопустимо).

Каракачанов видя заплаха за националната сигурност

Всичко това предизвика остра реакция от страна на вицепремиера Красимир Каракачанов, чиято патриотична партия ВМРО защитава християнските ценности и неведнъж се е обявявала против появата на повече от два пола.

За мен като вицепремиер намесата в теми като семейството, християнство, децата, защитата им от страна на държавата пряко засяга националната сигурност. Върховните съдии искат от КС да отговори дали понятието „пол“, което е дефинирано на ниво основен закон, е в тези зададени граници или би могло да се тълкува като „самостоятелно психологическо и/или социално изражение, различно от биологичното“. Все скандални неща, които касаят основни за обществото ни ценности като семейството, децата, християнската религия и върховенството на закона“, се посочва в позиция на Каракачанов.

В България думата „майка“ е свята. В България защитата на християнската религия е заплащана с кръв в мракобесните години на турското робство. В България жената - майка, семейството и децата са основна ценност и стожер на обществото. Не разбирам хората, които са си позволили да искат тълкуване на тези ценности, защитени и в Конституцията на България“, заявява още той.

Каракачанов се обръща лично и към председателя на ВКС Лозан Панов с въпросите: „Вас майка ли Ви е раждала или трансджендър? Вас баща ли ви е създал или трансджендър“. „Вярно, че има един стар виц за радио Ереван дали мъж може да забременее от мъж и отговорът е – „в една съседна държава опитите продължават“, но все пак нека правим разлика между виц и реалност“, подчертава той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама