Шпионската афера: Полковник от военното министерство остава в ареста

19:34, 21 мар 21 25 4238 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

При закрити врата два съдебни състава решават да останат ли за постоянно в ареста петима от шестимата обвиняеми за шпионаж в полза на Русия. Мерките за неотклонение се гледат от Софийския военно-окръжен съд, а медиите няма достъп до столичната Съдебна палата.

Пол. Петър Петров е първият, за когото един от съдебните състави стана ясно, че е уважил искането на прокуратурата за постоянен арест. Той е заместник-директор на Дирекция "Планиране, програмиране и бюджет" в Министерството на отбраната. Според адвоката му доказателства, че е изнасял класифицирана информация няма и за това най-тежката мярка ще бъде обжалвана пред следващата инстанция, съобщи БНР.

На обратното мнение обаче беше военният прокурор Стоян Лазаров, който лаконично коментира, че доказателствата срещу групата за шпионаж за многобройни.

Посланик Митрофанова: Московски сняг вали в София

Кой е полк. Петър Петров?

Полк. Петър Петров е единият от задържаните за шпионската афера. Той е зам.-шеф на бюджетната дирекция в Министерство на отбраната. При обиски в кабинета и дома му са намерени документи с поверителен гриф на НАТО, твърдят източници на БНТ. Петров е награждаван от министъра на отбраната.

От видеото, разпространено от прокуратурата в петък, се разбра, че Петров и Резидента” са се срещали по тъмно, за да играят тенис. Именно там е ставала размяната на секретна информация и пари между служителя на МО и вербувалия го. Оперативната информация сочи, че на същите кортове Петров е засичан и с началника на отбраната Ефтим Ефтимов.

Шпионският скандал: Един от задържаните е пуснат под парична гаранция

Заседанието продължава

Пет отделни са исканията за постоянен арест, които бяха внесени тази сутрин малко след 6.00 часа. Другите, за които се чака решение, са завеждащ регистратура "Класифицирана информация" в Народното събрание, действащ служител на Военното разузнаване, както и бивш ръководен кадър там, за когото се предполага, че става дума за наречения от прокуратурата "резидент". Съдът решава и за гражданско лице, описание зад което може да бъде разпозната съпругата на резидента, за която стана ясно, че е с българско и руско гражданство и е била връзката между съпруга си и служител на Руското посолство.

За един от обвиняемите няма искане за постоянен арест, защото той е съдействал на разследващите, направил е пълни самопризнания и е освободен срещу парична гаранция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама