Синдикат „Образование“: Преди училищата трябваше да спрат метрото и градския транспорт

11:30, 22 мар 21 25 1938 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Тоталното преминаване на цялата образователната система в електронен режим е грешно педагогическо решение, заяви д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ в позиция по повод пълното затваряне на образователните институции от днес. По думите му това решение е политическо и преди детските градини и училищата е трябвало да бъдат затворени софийското метро, градският и железопътният транспорт, където според него рисковете за зараза са безспорни.

Не се обсъждат промени в датите на баловете и на матурите

Образователните институции си останаха възможно най-малко рисковите зони в Република България. Но по-лесно е да посегнем на образованието. Преди имахме добър модел за затваряне на образователни институции при 30% болни ученици и учители. Сега този процент в национален мащаб е далеч под него“, посочва той, като отбелязва, че около 30% са ваксинираните учители и служители, работещи в просветната сфера. А поне 30% от педагозите ще се ваксинират веднага, при наличие на РНК ваксина.

Снимка: CanstockPhoto

Председателят на синдиката изтъква още, че при създалата се ситуация, пролетната ваканция трябва да започне от 1 април, защото не е удачно системата да заработи 2 дена преди ваканцията. „За пролетната ваканция има национална традиция, да започва от началото на месец април“. 

Синдикат „Образование“ ще предложи 10 дни допълнителен платен годишен отпуск за непедагогическия персонал в образователните институции и за учителите, които в момента не работят в електронен режим от разстояние.

Над 4000 ученици са се заразили с COVID-19 от началото на учебната година

Д-р Юлиян Петров смята още, че външното оценяване в 4 клас трябва да бъде отменено, поради специфичната обстановка тази година. „Но основният дефицит е грешна философия, заложена в образователния закон за този изпит. МОН измерват само един компонент от образователния процес – знания. А другите много важни образователни компоненти, заложени в ЗПУО –  възпитание и социализация са пропуснати“, пише той. 

Апел към политическите партии и ЦИК

Синдикат „Образование“ отправи и апел към политическите партии и ЦИК във връзка с приближаващите избори, които се провеждат на територията на образователните институции: „Уважаеми дами и господа, спрете да източвате училищните бюджети! Спрете да ползвате парите за ученици и учители от делегирания от държавата образователен бюджет, за дейностите, които обезпечават времето, около изборния ден“.

От синдикатът посочват, че изборните дейности в просветните сгради са: осветление, отопление, видеонаблюдение, телефони, вода, извънреден труд на персонал в образователната институция и др. „Само за ден разходите на средно голямо училище за отопление са между 700 и 1000 лева. Нека спрем това станало традиционно изборно източване на парите за образованието на нашите деца“, призова Петров. 

Припомняме, че училища, детски градини и университети преминават към дистанционно обучение до края март. Това е част от новите по-строги мерки, целящи ограничаване на разпространението на коронавируса, които са в сила от днес. Те ще продължат 10 дни, но има вероятност да бъдат удължени и след това. Новината за новото връщане на всички ученици у дома раздели в мненията родители и учители. Някои са против минаването в дистанционна форма, докато други смятат, че друг вариант няма. А част от противниците на новите ограничения излязоха на протест в сряда пред здравното министерство с искане да бъде възстановено присъственото обучение на учениците от 5. до 12. клас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама