Полицейска агресия или правораздаване: Въпросите след екшъна в Казанлък

11:45, 22 мар 21 25 3805 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

През почивните дни в Казанлък се разигра екшън, достоен за кинолента. След гонка из улиците на града, стрелба със стоп патрони, а след това и преследване между жилищните блокове, служителите на реда успешно заловиха опасен шофьор, карал с висока скорост в платното за насрещно движение.

25-годишният мъж е управлявал автомобила под въздействието на наркотици и без да има необходимата за това шофьорска книжка. Освен това е криминално проявен.

Ако историята свършваше тук, щеше наистина да прилича на серия от американски сериал, където добрите ченгета залавят лошите престъпници. Само че, действието се развива в България и историята продължава…

Малко след ареста в интернет се появиха кадри от залавянето на шофьора-беглец, на които се вижда как служители на реда му нанасят удари, след като той вече е заловен и окован с белезници. Двамата полицаи ще бъдат наказани, обявиха светкавично от ОДМВР – Стара Загора.

Днес жителите на Казанлък (а и цяла България) са разделени, а пред полицейското управление в града един до друг се провеждат два протеста – в подкрепа и срещу наказаните полицаи.

Според първите беглецът е създал сериозни рискове за живота и здравето на хората в града, а униформените са успели да го заловят, въпреки сериозния риск за техните собствени животи. Според вторите това не е оправдание за агресията над вече задържан човек и полицаите са превишили правата си. Те отбелязват още, че не полицията е институцията, която трябва да раздава правосъдие.

Дали полицаите са решили да накажат 25-годшния младеж защото е застрашил живота им, или пък са били раздразнени от дългото преследване, или са решили да раздадат малко правосъдие на поредния младеж качил се пиян/дрогиран зад волана, убедени, че след кратък престой в арест той отново ще излезе на пътя? Това все още не се знае.

Факт е, че у нас зачестяват случаите, в които младежи шофират под въздействието на алкохол и наркотици, а понякога тези истории завършват със смъртта на невинни участници в движението.

Факт е обаче и че случаите на полицейска агресия у нас не са рядкост, спомнете си само антиправитествените протести от миналата година.  

Как ще приключи този случай за опасни шофьор и за провинилите се полицаи - предстои да разберем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама