Прокуратурата отвръща на удара: БНБ потвърди, че откритите фалшиви пари не са реквизит

14:45, 22 мар 21 25 2491 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Подправени долари или реквизит за сватби и кръщенета? Този въпрос виси във въздуха, след като съдът пусна на свобода задържаните при шумната акция в столичен университет.

Миналата седмица държавното обвинение се похвали, че е разбита печатница за фалшиви пари на територията на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, а на място бяха открити 4 млн. долара и 3,6 млн. евро менте.

Постепенно обаче част от замесените имена, започнаха да опровергават гръмката новина, че в столичен университет са се печатали фалшиви пари.

Първо, самото висше учебно заведение обяви, че противно на твърденията единият от задържаните не е служител на университета. Помещението, в което се намирала печатницата пък е било отдадено под наем на друго юридическо лице. Оттам посочиха още, че единственото доказателство за връзка с ВУЗ-а е печатарската машина, която е оставена за „отговорно пазене“ на наемателите.

След това самите задържани обявиха пред съда, че откритите фалшиви пари не са били предназначени за престъпни дейности, а са реквизит за сватби и кръщенета. По думите им откритата машина пък била толкова стара, че не може да печата фалшификати.

В крайна сметка съдът пусна двамата задържани, тъй като прецени, че откритите банкноти са с толкова лошо качество, че не стават и за фалшификат – те не са изготвени нито на хартия, близка до оригиналната, нито е правен някакъв опит за имитация или подправяне на истински парични знаци.

Прокуратурата отвръща на удара

Днес от Софийска градска прокуратура оповестиха заключения от техническа експертиза на БНБ за това доколко фалшиви са откритите фалшиви долари и евро.

Експерт от БНБ е изследвал произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара и е стигнал до заключението, че са неистински. Серийните номера на изследваните банкноти са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем.

 Официалният отговор на БНБ по казуса е, че иззетите парични знаци не представляват „реквизитни пари“.

 Те не отговарят на реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. „реквизитни пари“, които трябва да са с ясно различим размер от оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

От държавното обвинение посочват още, че техниката за отпечатването на банкнотите, е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства.

По време на експертизата пък БНБ е установила, че откритите банкноти са идентичени на други, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

Прокуратурата отхвърли и твърденията на университета. Държавното обвинение твърди, че единият обвиняем е работел като печатар на трудов договор, сключен с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение. Управителят на търговското дружество е бил ректор на висшето учебно заведение.

За финал от прокуратурата добавят, че за разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на „Сикрет сървиз“ в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута.  

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама