Тунелът под Шипка ще струва десетки милиони над прогнозната цена

17:20, 22 мар 21 25 2213 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Новият топ приоритет на правитеслтвото за новия програмен период - тунелът под връх Шипка ще струва с няколко десетки милиона повече, отколкото се очакваше. Това стана ясно, след като днес в АПИ бяха отворени ценовите оферти за проектиране и строителство на тунела.

Миналата година бе обвяно, че цената на обществената поръчка ще е 240 млн. лв. като дори се очакваше тя да бъде намалена. Най-ниската от подадените оферти обаче надхвърля тази цена с около 118 млн. лв.

Подадените оферти са общо четири

Най-ниската цена от 358 020 000 лв. с ДДС  е подадена от ДЗЗД „Консорциум „ПСВТ“ („Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Хидрострой“ АД и „Пътинжеренигстрой-Т“ ЕАД).

Обединение „Шипченски Проход“ („Трейс Груп Холд“ АД и „Алве Консулт“ ЕООД), предлага 359 610 000 лв. с ДДС.

ДЗЗД „Тунел Шипка“ („Доуш Иншаат Ве Тиджарет“ АД, „Виа Конструкт Груп“ ЕООД и „Виа План“ ЕООД) предлага.

А най-висока цена дава Обединение „Геопът Шипка“ („Геострой“ АД и „Пътстрой - 92“ АД),  - 417 513 264 лв. с ДДС.

Кой от четиримата ще избере за изпълнител АПИ, предстои да се разбере. Към момента работата на тръжната комисия по оценка на офертите продължава.

Тунелът ще бъде най-дългият в България – малко над 3 км. Съоръжението ще е възлова точка при движението в посока Север – Юг и чрез него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара. Ще има още 4 малки тунела, 6 виадукта и мостови съоръжения.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 1 280 календарни дни или близо 3 години и половина.

Тунелът под Шипка е посочен на първо място за финансиране по новата оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г., измествайки доизграждането на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Средствата идват от Кохезионния фонд на ЕС.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама