В Сливен започва проектът за патронажна грижа за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни

09:55, 23 мар 21 25 2601 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Започва изпълнението на Проект BG05M9OP001-6.002 „Патронажна грижа +“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Toва съобщиха от Община Сливен. 

Дейностите по него са насочени в две направления, като първото включва: предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора, предоставяне на психологическа подкрепа, консултиране, доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по настоящата операция), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по настоящата операция), както и транспорт на персонала, предоставящ патронажна грижа, от/до домовете на лицата.

Второто направление е свързано с превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности, включваща следните мерки: осигуряване на лични предпазни средства, въвеждане на мерки за дезинфекция на сградния фонд на социалните услуги, делегирани от държавата дейности. Включено е още тестване на персонала и на потребителите на социалните услуги, делегирани от държавата дейности за COVID-19, както и въвеждане, при необходимост, на мерки за разделяне/изолиране на потребителите на услугите, в т.ч. и физическо разделяне/преграждане на помещения, допълнителни плащания на персонала за положен извънреден труд, осигуряване на компютърна техника, таблети, телефонни апарати и др. Осигуряването на компютърна техника, таблети и телефони, др. електронни устройства е допустимо с цел адаптиране и приспособяване на средата на социалните услуги, делегирани от държавата дейности в контекста на въведените ограничения в резултат от епидемичната обстановка и осигуряване на възможности за тяхното предоставяне дистанционно (онлайн консултиране, скайп връзка и др.).

Срокът на изпълнение на проекта е до месец август 2022 г. Общата му стойност възлиза на 1 086 591,24 лв., със съфинансиране от Европейски социален фонд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама