Всяка втора българка пие бира поне веднъж месечно

19:35, 23 мар 21 / Любопитно 25 1953 Шрифт:
Биляна Иванова

Нови проучвания върху качествата на пивото хвърлят светлина върху ефектите от умерената консумацията на бира при жените. Според изследване на Салгренската академия – изследователски център към Гьотеборгския университет в Швеция, две халби бира седмично допринасят за намаляване на инфарктите при жените и ги правят по-щастливи в дългосрочен план. Сходни резултати показват и изследвания на английски учени, проведени от университетите на Кембридж и Лондон и публикувани в British medical journal.

Експертите отбелязват, че ключовият фактор за усвояване на полезните вещества в пивото е умерената употреба, а когато става въпрос за безалкохолна бира, положителните ефекти са още по-изразени. Резултатите показват, че дамите, които консумират пиво веднъж или два пъти седмично, намаляват риска от инфаркти с 30% в сравнение с тези, които пият по-големи количества, или тези, които не употребяват алкохолни напитки. Изследването е проведено в продължение на почти 50 години върху общо 1500 жени и разкрива спецификите при консумация на бира, вино и други алкохолни напитки. 

Според национално представително проучване от края на 2020 г., всяка пета българка оценява бирата като подходящо за нея питие. Изследването е проведено от агенцията за маркетингови проучвания "Ипсос" по поръчка на Съюза на пивоварите. Любопитни са и данните за потреблението на пиво при дамите. Всяка втора жена у нас твърди, че пие бира поне веднъж месечно, а 35% - поне веднъж седмично. 

Необходимо е обаче ясно да подчертаем, че акцентът винаги трябва да е върху отговорността и умерената консумация. За жените това означава една бира дневно, но не повече от 5 пъти седмично“, споделя изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова.

Средната честота на консумация на пенливата напитка от нежния пол в страната възлиза на 4 пъти месечно, като според различните възрастови групи тя варира  от 3 до 5 пъти. Най-често бира пият дамите между 30-39 г. – близо 5 пъти месечно. Почти на същите нива е и консумацията на 20 – 29 годишните млади жени. Когато погледнем разпределението по региони става ясно, че през 2020 г. жените от Варна консумират бира най-често, средно 5,3 пъти месечно, следвани от Русе и Монтана - по 4,7 пъти. Засега, 19% от българките считат, че  при умерена консумация пивото е част от здравословния начин на живот. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Stan 15:32, 24 мар 21

В моето семейство, българките се представят много по-силно. :)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама