Пътни ограничения и верижна катастофа заради лошото време

13:50, 24 мар 21 25 2408 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Лошото време продължава и създава проблеми на шофьорите в страната. 

Верижна катастрофа стана тази сутрин в района на 30 км на автомагистрала „Хемус” в посока Варна. В инцидента са участвали пет леки автомобила, а при удара са пострадали двама души, които са откарани в болница с леки наранявания.

Катастрофата затрудни движението по магистралата и на място се образува около 10 км колона от превозни средства. Временно трафикът се осъществяваше само в активна лента и се регулираше от екипи на „Пътна полиция“, а камионите над 12 тона за Варна бяха спирани за движение в района на село Яна. Малко след 10 часа движението бе възстановено, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

За трудното и опасно придвижване по магистралата заради непочистен сняг сигнализира лидерът на партия „МИР“ Симеон Славчев публикува в социалните мрежи клип от 32-и км на магистрала „Хемус” в посока Варна, на който се виждат поднесени и едва придвижващи се автомобили върху лед.

Рано сутринта, преди 6.00 часа, движението по автомагистрала „Тракия“ беше възпрепятствано заради завъртял се тежкотоварен автомобил. Десет минути преди 7.00 часа от АПИ информираха, че движението при 39-ти км в посока Пловдив е възстановено.

Високопланинските проходи са проходими при зимни условия, като остава затворен „Троянски“ проход. Въвеждат се поетапни ограничения за преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 тона през проходите в областите Смолян и Кърджали, където в момента вали обилен сняг.

Снегопочистващите машини по магистралите не са се прибирали от 10 дни

От Агенция „Пътна инфраструктура“ отхвърлиха твърденията за непочистени пътища и заявиха, че снегопочистващите машини по магистралите не са се прибирали от 10 дни. През нощта и сутринта е имало обилни снеговалежи по всички автомагистрали. Затова на терен на АМ „Хемус“ са били 46 снегопочистващи машини, на АМ „Струма“ – 25, а на АМ „Тракия“ – 45.

Председателят на АПИ Георги Терзийски обясни, че преди катастрофата на АМ „Хемус“, настилката е била добре почистена и обработена. След настъпването на пътния инцидент около 8 часа сутринта движението в участъка е било ограничено и това е възпрепятствало работата на снегопочистващата техника. Валежът е продължавал и поради това в изпреварващата лента в затворения участък е имало снежна покривка при спряно движение. След изтеглянето на катастрофиралите автомобили отсечката е почистена веднага.

Председателят на АПИ призова шофьорите да тръгват на път с оборудвани и подготвени за зимните условия автомобили, да бъдат отговорни и да спазват дистанция, защото обстановката е изключително динамична.   

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама