Страх ли ги е политиците от българите в чужбина? 

12:30, 24 мар 21 / Новият парламент 25 3032 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

В началото на март управляващите обещаха повече изборни секции в чужбина от всякога, а ЦИК обяви, че техният брой ще бъде рекорден - общо 465 избирателни секции в 69 държави. Бройката е безпрецедентна, предишният рекорд беше на парламентарните избори през 2014 г., когато бяха отворени 427 места за гласуване. 

Дотук добре, но какво се случва с българските граждани в страни извън ЕС? Изборният кодекс разрешава да се разкрият максимум 35 секции. За сравнение за ЕС няма ограничения в броя секции. Изискването за разкриване на секция зад граница е да има 60 заявления на желаещи да гласуват. Въпреки че са били подадени заявления за откриване на повече пунктове за гласуване, ограничението ще засегне както българите в Турция и САЩ, така и тези във Великобритания. 

Как се стигна до намаляване на секциите? 

През 2016 г. тогавашният „Патриотичен фронт“ (ВМРО и НФСБ) предложиха в чужбина да се гласува само в консулства и дипломатически представителства. Това породи бурни протести на българите зад граница, а президентът Росен Плевнелиев наложи вето, което обаче бе преодоляно. След което 47 депутати от ГЕРБ, „Реформаторския блок“, „Патриотичния фронт“ и „Български демократичен център“ внесоха изменения на Изборния кодекс и бе въведен таван от 35 секции навсякъде извън България. 

Против текстовете тогава се изказаха предимно депутати от ДПС и независими около Лютви Местан, според които по този начин се ограничават правата на българите в чужбина и най-вече на тези в Турция. В крайна сметка се стигна до нова промяна и отпадане на лимита поне в ЕС.

Какво трябва да знаем за предстоящите избори?

Преди тези поправки бяха достатъчни 40 заявки за разкриване на избирателни секции, вместо 60. Освен това се откриваха автоматично навсякъде, където през последните 5 години преди съответните избори са гласували поне 100 човека. 

Снимка: БГНЕС

През 2019 г. ДПС направи предложение за връщане на стария режим при разкриването на избирателни секции в чужбина, но никой не им обърна внимание и парламентарното мнозинството го отхвърли. Миналата година, а и тази, темата за гласуването в чужбина въобще не бе засегната в парламента. Въпросът бе повдигнат отново от „Демократична България“ преди около седмица, с настояване депутатите да се съберат спешно, за да отменят тавана на секциите извън ЕС. Обединението депозира и законопроект за промяна на Изборния кодекс. 

„Демократична България“: ЦИК се опитва да ни прави на овце

В момента Народното събрание е в предизборна ваканция, а утре се очаква депутатите да се върнат само за ден в парламента, за да гласуват неговото разпускане. По правилник могат да се съберат извънредно и да гласуват законопроекта по искане на председателя, на една пета от народните представители, на президента или на Министерския съвет. По Конституция извънпарламентарните партии нямат механизъм, по който да принудят парламента да се събере. 

Призиви за улеснение на вота в чужбина имаше още през януари, когато българите зад граница споделиха пред президента Румен Радев, че искат избори по пощата в условия на пандемия и въвеждането на многомандатен избирателен район „Чужбина“. По време на поредицата от консултации на парламентарни и извънпарламентарни политически партии и формации при държавния глава също многократно бе повдиган въпросът за гласуването по пощата, но от ГЕРБ нарекоха идеите за промяна на Изборния кодекс непосредствено преди датата на изборите „екзотични“ и ги отхвърлиха.

Подобно изказване имаше и от страна на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който подигравателно заключи, че е „най-добре човек да си лежи на дивана и да гласува оттам“„Който толкова много държи на представително управление в България и той да участва в избора му, да си хване самолета и да дойде в България“, призова тогава Симеонов българите, които живеят в държави с пълен локдаун. Той подчерта, че според него нарушението на тяхното конституционно право да гласуват е „естествено“, „задача без решение“ и „невъзможност за упражняване на определено право“.

Тогава депутатите направиха поправки в Изборния кодекс само относно гласуването по време на пандемия. Те дадоха възможност на карантинираните в страната и хората с изтекли лични документи да упражнят правото си на глас. 

Снимка: CanstockPhoto

Защо вотът на българите в чужбина плаши политиците? 

Въпреки че близо 2 млн. българи зад граница ежегодно изпращат милиони евро у нас на роднините си и са почти най-големия инвеститор в страната, те продължават да бъдат пренебрегвани от родните ни политици. 

Оправданието, че няма време да се правят промени в последния момент преди изборите е неприемливо, защото имаше достатъчно време такива да бъдат обмислени, като се има предвид, че през 2020 г. нямаше никакви избори и се знаеше, че тази година ще се гласува два пъти - за парламент и за президент, и то в условията на пандемия. А гласуването по пощата е идея, която се говори и предлага от години. 

Ето къде могат за гласуват българите в чужбина

Миналата година стартираха кампании, които да стимулират българите да се върнат - чрез финансови пакети за работещите и за завършилите висше образование извън страната ни. Но изглежда, че когато става дума за държавна подкрепа, за да упражнят сънародниците ни правото си на глас, нещата изобщо не изглеждат мотивиращи. Най-патриотично настроените партии, като НФСБ и ВМРО, не се застъпват за идеята, а точно обратното. Прокарват законопроекти, целящи тяхното ограничено участие в изборите. Може би мотив е страхът ДПС да не стане още по-влиятелна, с подкрепа от Турция. Но не е оправдание българи да бъдат лишени от тяхно конституционно право, независимо къде се намират. 

А дали пък управляващите и техните (вече бивши) коалиционни партньори не се страхуват от българските гласоподаватели в чужбина? Миналата година протести срещу властта имаше в не малко държави. Хиляди българи, които се бяха прибрали у дома заради пандемията, се включиха активно и в протестите и у нас. Те дадоха мощна енергия и гласност на проблемите в България, така че те да станат още по-видими в целия свят.

Факт е и че изборните резултати през последните години показват, че българите зад граница гласуват за различни политически лица. Това прави вотът им до известна степен непредвидим и може да наклони везните... 

Въпросът е дали изборните рестрикции целят да ограничат българите с демократично мислене, които са наясно как трябва да се живее в една модерна правова държава. Мислене не толкова лесно податливо на манипулация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама