С какво ще запомним 44-тия парламент?

14:44, 25 мар 21 / Политика 25 3234 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Днес беше последният работен ден на 44-тото Народно събрание. В разгара на предизборната кампания депутатите се събраха за последно, за да отчетат свършеното. Те използваха парламентарната трибуна, за да изтъкнат успехите си, да разкритикуват опонентите и да дадат обещания към избирателите за следващия парламент.

Още девет дни ни делят до изборите, които ще определят състава на 45-ия парламент. Преди да заговорим за новото Народно събрание, нека обърнем поглед назад, за да си припомним с какво ще запомним последното.

ЗАКОНОТВОРЧЕСТВО

44-тият парламент е първият от 2009 г. насам, който изкара пълния си 4-годишен мандат. За това време депутатите са провели 487 заседания, на които са били приети 497 закона от внесени 829 законопроекта.

Това е парламентът с рекордно малък брой прависти в състава си, вероятно затова приетите законодателни промени често бяха критикувани и дописвани. Сред най-запомнящите законодателни идеи на отиващия си парламент са приемането на нова Конституция, създаването на специален прокурор, който да следи главния, както и законът за мерките и действията по време на извънредното положение.

Традиционна практика в работата на депутатите се превърна промени в законите „през задния вход“ -  чрез преходни и заключителни разпоредби на закони, които нямат общо с промените. Често се случваше текстове да бъдат писани и пренаписвани на коляно, в последния момент, а историята помни и правни прецеденти, в които още необнародвани текстове бяха редактирани след гласуването им в зала.

Управляващото мнозинство преодоля 5 вота на недоверие, поискани от БСП. Президентът упражни 28 пъти правото си на законодателно вето, но управляващите отхвърлиха 26 от тях.

НОВАТА СГРАДА

Това е първият парламент, който заседава в нова сграда и прекъсна 135-годишна традиция. В последната пленарна сесия депутатите изоставиха емблематичната сграда на парламента на жълтите павета и се настаниха в обновената сграда на бившия партиен дом. Новото работно място струва на данъкоплатците над 18 млн. лв., но бе свързано с редица скандали. От това, че достъпът на журналистите до депутатите бе ограничен до това, че макар и модерна залата се оказа недостъпна за хора с увреждания. Така за първи път в историята на институцията депутат положи клетва не от парламентарната трибуна пред всички, а от последния ред – зад гърба на останалите народни представители.

ОТСЪСТВИЯ И НАКАЗАНИЯ

Народните представители са натрупали 5163 неизвинени отсъствия от заседания, а при разгорещяване на страстите в зала са наложените общо 28 наказания - порицания, забележки и отстраняване от заседания, показва справка на bTV. Рекордьор по наложени наказания заради нарушаване на реда в пленарната зала е Павел Шопов от „Атака“, който е санкциониран цели девет пъти.

Големите отсъстващи са депутатът от ДПС Делян Пеевски и премиерът Бойко Борисов, а присъствието на който и да е от тях в парламента мигновено се превръща в новина. Въпреки очевадната липса на Делян Пеевски, справка на сайта на парламента показва, че отсъствията му са извинени. Бойко Борисов пък е канен от депутатите на изслушване цели 15 пъти, но се е явил едва 3. Към са зададени общо 43 въпроса, а той е отговорил само на 14 от тях - на 9 писмено и само на 5 устно в зала.

В 44-тото Народно събрание има шестима народни представители, които не са говорили от трибуната нито веднъж.

ПРОМЕНИ И РОКАДИ

Това е и парламентът с най-много промени в състава и ръководството, както на отделните парламентарни групи, така и на самото Народно събрание. Само няколко месеца след първия звънец, председателят на парламента Димитър Главчев подаде оставка заради изгонването на лидера на опозиционната БСП Корнелия Нинова и депутата от левицата Антон Кутев от пленарно заседание.

Мястото му зае Цвета Караянчева, чиято оставка също беше поискана от опозицията през есента на 2020 г., но тя успя да запази поста си въпреки обвиненията, че не познава Конституцията, не спазва разделението на властите и уронва авторитета на парламента.

Година по-рано подалият оставка като вицепремиер Валери Симеонов пък стана зам.-председател на Народното събрание, въпреки че скандалното му поведение и изказвания към майките на деца с увреждания възмути обществото и му коства поста в кабинета.

Промени настъпиха и в отделните парламентарни групи. Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов напусна ръководните постове в партията, а след това и редиците ѝ, заради скандала, придобил популярност като „Апратаментгейт“. На негово място дойде д-р Даниела Дариткова.

Групата на участващите в управляващата коалиция „Обединени патриоти“ пък се раздели със своя председател – Волен Сидеров от „Атака“ и членовете на партията му, след като от малката коалиция обявиха развод с формацията. От своя страна атакистите напуснаха групата и се обявиха за независими депутати.

От БСП пък се отцепиха петима депутати и така броят на независимите в парламента стана достатъчен, за да си сформират отделна неформална група с право на декларации и прочее.

СКАНДАЛИТЕ

44-тият парламент ще остане в историята и като един от най-конфликтните и най-разделените. Сблъсъци, скандали, размяната на обидни реплики, изключване на микрофони, бойкот на заседания, физическа саморазправа – това е само част от обстановката, в която депутатите работеха в последните четири години.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама