„Спутник V“ ще се произвежда в Сърбия

18:15, 25 мар 21 25 3300 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Първата руска ваксина срещу COVID19 „Спутник V“ ще се произвежда в Сърбия. Това съобщиха от руския държавен инвестиционен фонд.

Руският фонд и сръбският институт по вирусология „Торлак“ са се споразумели производството да започне през май. Сърбия вече регистрира на своя територия създадения в центъра „Гамалея“ препарат. Първата партида беше доставена в страната през декември миналата година. По-рано този месец Руският фонд за преки инвестиции подписа договор с швейцарската фармацевтична компания Adienne Pharma and Biontech за производството на „Спутник V“ в Италия, съобщава БНР.  

Междувременно в руското медицинското списание „Инфекция и имунитет“ бяха публикувани резултатите от първия и втория етап на клиничните изследвания на разработената в новосибирския център „Вектор“ ваксина „ЕпиВакКорона“. Позовавайки се на публикацията, руските санитарни власти увериха, че препаратът е безопасен и ефективен. 

Днес в Русия започна серийното производство и на третата регистрирана в страната ваксина срещуCOVID19 - “КовиВак“ на центъра „Михаил Чумаков“ на Руската академия на науките. Очаква се първите партиди да се появят на пазара в неделя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама