Борисов настоя за пропорционално разпределение на ваксините и пред Евросъвета

10:35, 26 мар 21 25 2890 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Разпределението на ваксините трябва да бъде по начин, който да помогне на всички държави членки, така че едновременно да можем да излезем от пандемията, заяви министър-председателят Бойко Борсов след края на видеоконференцията на Европейския съвет. Премиерът подчерта, че именно това е разбирането, около което са се обединили европейските лидери, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Quote Icon Днешната ключова дума е солидарност. Всички държави членки разбраха колко важно е всеки един от нас да знае, че ще получи пропорционално толкова ваксини, колкото са необходими, подчерта Борисов.

България предлага на ЕС компенсационен механизъм за разпределение на ваксините

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен пък настоя компанията „AstraZeneca“ да навакса с доставките на ваксини в Европейския съюз, преди да ги изнася извън него, предаде bTV. А премиерът Борисов изрази пълна подкрепа към председателя за изключително твърдата позиция.

Лидерите се обединиха и около идеята 10-те милиона ваксини, които производителят „Pfizer“ се ангажира да достави предсрочно на Евросъюза, да бъдат разпределени спрямо броя на населението на държавите членки.

ЕС прие по-строги правила за износ на ваксини

За ваксината „Спутник V“ Борисов посочи, че документите на ваксината са представени в ЕАЛ и предстои разглеждането им. А по отношение на цифровия дигитален сертификат за пътуване премиерът министър-председателят изтъкна, че са били дискутирани редица открити въпроси и подчерта, че свободното движение е основен принцип в ЕС. В този смисъл министър-председателят посочи, че сертификатът следва да бъде в услуга на европейските граждани и тяхното лесно придвижване.

Срещата обаче не е излязла с конкретни решения, защото не е присъствена, а онлайн. Така позициите на лидерите по-скоро дават определени насоки за разпределението на ваксините. 

Вината за разпределението на ваксините продължава да се подмята

Снимка: CanstockPhoto

Как се стигна до проблема с разпределението на ваксините? 

Разпределението на поръчаните от ЕС ваксини по квоти, съответстващи на населението на държавите, бе първоначалната стратегия на Брюксел. Но някои държави, включително и България, се отказаха от част от ваксините, които им се полагат. Причината вероятно е била заради страха от нагласите на населението към имунизацията или заради сложността на тяхното съхранение. Така първоначално страната ни сама избираше по колко и от кои препарати иска да получи и се съгласи да прояви солидарност, като разреши част от полагащите ѝ се количества да отидат за други държави. Проблемът обаче настъпи когато се оказа, че фирмите, от които България е поръчала най-много ваксини, не могат да доставят и половината от обещаните количества. 

И докато здравните власти у нас уверяваха, че всичко е под контрол и проблеми с ваксините няма, Австрия алармира за несправедливостта в разпределението. Тя даде за пример това, че Малта ще получи „три пъти повече дози ваксини спрямо населението си до края на юни в сравнение с България“. 

Това подтикна управляващите у нас да обърнат позицията си и да се включат към надигналото се недоволство от другите пет държави, които поискаха Брюксел да поправи нещата. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама