Проф. Герджиков не изключва парламентарни избори и наесен

14:10, 26 мар 21 / Новият парламент 25 2139 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Едно от малкото позитивни неща, които могат да се кажат за 44-тия парламент, е, че успя да завърши мандата си, коментира пред БНР проф. Огнян Герджиков, председател на 39-тото Народно събрание и бивш служебен премиер в кабинета на президента Румен Радев. Според него продукцията на този парламент е с много ниско качество.

По думите му парламентаристите през последните години непрекъснато демонстрират непознаване или незачитане на правото. „Всеки следващ парламент показва неглижиране на правото", каза той и допълни, че внасянето на проекта на управляващите за нова Конституция е било по абсурден за правото начин.

С какво ще запомним 44-тия парламент?

Проф. Герджиков е на мнение, че най-огорчаващото в листите за предстоящите избори е огромното количество хора с принадлежност към бившата Държавна сигурност. А малкото юристи сред кандидат-депутатите не е добър знак.

Прогнозите на Герджиков са за ниска избирателна активност на изборите на 4 април и много трудно съставяне на правителство след това. „Политическа нестабилност в условия на пандемия е нещо много неприятно. Дано политиците, които влязат в следващия парламент, да имат визия, че ще трябва да направят известно отстъпление заради стабилността на страната. Трябва да се обединят около една програма, която да е в името на България и да я следват. Теоретично е възможно програмно правителство, но това е сложно за прогнозиране. Добре би било да се направи широка коалиция, ако се види, че няма друг начин".

Според него не е изключена възможността наесен да има нови парламентарни избори, които да се проведат заедно с президентските.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама