Излиза нов роман на непочтителния и саркастичен Фредерик Бегбеде

15:12, 26 мар 21 / Култура 25 3494 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Фредерик Бегбеде, саркастичният бунтар, язвителният и непочтителен французин, отново излиза на българския пазар с последната си книга „Човекът, който плаче от смях”.

Повечето читатели безспорно ще усетят препратката в заглавието към „Човекът, който се смее” на Виктор Юго. Сюжетната връзка между двете книги също е видима. Юго извежда своя герой от низините до върховете на обществото. Същото се случва и с героя на Бегбеде, който повтаря съдбата на познати реални фигури – водещия телевизионно реалити шоу Доналд Тръмп става президент, а известният като „клоуна Бо-Джо“ Борис Джонсън – министър-председател на Великобритания. И не са само те примерите в днешното ни общество. Френският писател ни подсказва, че скоро „смешен” ще бъде синоним на „нацистки”. Противоречието в това твърдение не е негова приумица, а е извод от състоянието на обществото ни, което едновременно осмива всичко, но и го приема много сериозно, пише „Площад Славейков“.

Какво четат кандидат-депутатите?

В романа се срещаме с любимия герой на Бегбеде – Октав Паранго, рекламист в първия роман, ловец на модели във втория. В третия алтер-егото на автора се преобразява в хуморист, участник в сутрешно радиопредаване.

Романът, преведен на български от Георги Ангелов, е едновременно саркастичен, забавен и много сериозен, защото документира етап от общественото развитие, който съдържа в себе си всички противоречия, които обичайно хуморът изчиства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама