МВнР привика македонския посланик заради клеветническата кампания срещу България

10:55, 27 мар 21 / Политика 25 3151 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерството на външните работи привика временно управляващият посолството на Република Северна Македония, за да даде обяснения дали македонското правителството е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския „Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”.

Организацията публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация. В последната такава се говори, че България е „грозното лице на ЕС“ заради категоричната си заявка по отношение на правилата за продължаване на преговорите за членство на РС Македония в ЕС. В изследването се твърди, че след Освобождението територията на България е била обитавана предимно от богомилско, македонско и турско население, което по-късно под силния натиск на новосъздадената държава беше насилствено „побългарено“.

МВнР изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на Република Северна Македония участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на Република Северна Македония е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно.

 

И Каракачанов размаха пръст на Скопие

Българите не сме „богомили, турци и българизирани македонци“. Ние сме горди чеда на Майка България, чиято история е на над 1300 години! Тази гневна позиция изрази председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в своята страница във Facebook.

Целта на тези публикации е да очернят максимално образа на България, българския народ и българската история. Сега виждаме, директно доказателство, че зад тази медийна кампания стои не друг, а македонското правителство и лично премиерът Заев, чрез неговите съветници, които ръководят тази лобистко-рекетьорска структура наречена институт, контрира тези публикации Каракачанов, който води листите на ВМРО за предстоящите избори във Варна и в Плевен.

„Само че, нашите „приятели“ в Скопие забравят, че българският народ не пасе трева! Тези удбашки, наследени от Титова Югославия, номерца няма как да минат, дрУгари и дрУгарки. Искам да Ви кажа, да си знаете, че докато ме има мен, докато ВМРО съществува, а съм сигурен и докато в България има българи, тази Ваша омраза към всичко българско, съчетана с комплексарска наглост и лицемерие няма да ги бъде никога в ЕС“.

Андрей Ковачев: Това няма как да остане без отзвук в европейските институции

Премиерът Зоран Заев и правителството на РС Македония трябва незабавно да се дистанцират от провокациите. Той трябва ясно да каже какви са взаимоотношенията със словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”, какво им се плаща и колко досега е било платено, заяви пред БГНЕС българският евродепутат от ЕНП Андрей Ковачев. Той приветства решението на външния министър Екатерина Захариева да извика посланика на Републик Северна Македония за обяснение.

„Той трябва да бъде извикан и трябва да има протестна нота, която очаквам, че ще бъде направена. В нея трябва да бъде поискано премиерът Заев да се дистанцира от тези клеветнически писания“, каза българският евродепутат. „Това няма как да остане без отзвук в европейските институции. Ще запозная моите колеги с връзките между този институт и правителството на Зоран Заев“, добави Андрей Ковачев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама