Ремонтират статуята на Иисус Христос в Рио де Жанейро

16:00, 27 мар 21 / Любопитно 25 1996 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Основен ремонт на емблематичната статуя на Иисус Христос в Рио де Жанейро. Блясъкът ѝ ще бъде върнат по повод 90-тата годишнина от поставянето ѝ.

Вече дни наред десетки реставратори, инженери, архитекти и дори геолози изкачват 38-метровата статуя на Иисус Христос с мисия да я приведат във възможно най-добрия вид за годишнината на монумента през октомври.

Екипът ще отстрани ръждата, ще възстанови всички липсващи камъчета, които са част от структурата и ще запълни отворилите се пукнатини.

Именно намирането на същия камък - триъгълен стеатит, за запазване на цвета, е едно от най-големите предизвикателства.

„Тези камъчета се режат ръчно. Всяко оттях е с уникална форма и няма как да използваме машина“, обясни архитектът Кристина Вентура, цитиран от Нова телевизия.

Реставрацията трябва да бъде направена така, че статуята да не се нужда от подобрения поне още 90 години. Тя ще струва колосалните 4 милиона долара, осигурени от бразилския минен гигант Вале и Римокатолическата архиепископия на Рио.  

„Целта на този проект е превантивно консервиране и възстановяване на частите. Нашата основна работа е да диагностицираме, адаптираме и оставим Христос с взети всички защитни мерки, за да му дадем по-голяма продължителност на живота“, допълва Вентура.

Статуята на Иисус Христос, която се извисява над Рио Де Жанейро, се намира на върха на планината Корковадо. Създадена е от французина Пол Ландовски и е открита през 1931. Общата височина на монумента е 38 метра. Само главата е почти 4 метра, като тежи 40 тона. Всяка година мястото се посещава от 2 милиона души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама