Продължават опитите за отварянето на Суецкия канал

12:00, 27 мар 21 / Свят 25 2537 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Блокадата на Суецкия канал от гигантски контейнеровоз предизвиква задръстване в Червено море, съобщават екипажите на кораби в района. От вторник 400-метров кораб е заседнал на южния вход на канала. Блокирани са между 250 и 300 плавателни съда.

Броят на корабите, очакващи да преминат през Суецкия канал, нараства експоненциално и това вече променя графика на морските маршрути по цял свят, предупреждават блокирани в района моряци.

Контейнеровозът „Евър Гивън“ е с размер на 4 футболни игрища - дълъг е почти, колкото е висока Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк и тежи 200 хиляди тона. Във вторник той беше отклонен от силни ветрове и пясъчна буря, която пречеше на видимостта.

Корабът е блокиран диагонално на входа на Суецкия канал. Усилията на местните власти да отворят маршрута продължават 10 влекача и още два плавателни съда.Съветник на египетския президент изрази надежда, че това може да стане до два-три дни. Експерти твърдят обаче, че преместването на кораба може да отнеме седмици.

Около 12% от световната търговия преминава през 193-километровия Суецки канал, свързващ Средиземно с Червено море и най-краткия път между Азия и Европа, съобщава БНР. Алтернативен маршрут край нос Добра надежда  и южните брегове на Африка, но пътят оттам е с две седмици по-дълъг, отколкото през Суецкия канал.

Блокадата предизвика 3% ръст в цените на петрола.

„Европа трябва да се подготви за поскъпване и недостиг на редица стоки заради блокадата на Суецкия канал“ , прогнозира в интервю за „Хоризонт“ анализаторът от лондонския Център за икономически и бизнес проучвания Кай Нойфелд.

По думите му търговията по оста Азия-Европа няма да бъде нарушена сериозно, ако ключовият морски път бъде отворен скоро, но това става все по-малко вероятно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама