Омбудсманът поиска редуциране на материала в матурите за 7. и 12. клас

19:00, 28 мар 21 25 2245 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до образователния министър Красимир Вълчев, в която поиска редуциране на материала по български език и литература и по математика, обхванат в изпитите от националното външно оценяване за учениците от 7. клас, както и за държавните зрелостни изпити на учениците от 12. клас, съобщиха от институцията.

Ковачева настоява още МОН да отмени матурите и през тази учебна година за учениците от 4. и 10. клас.

Да бъдат ли отменени матурите за 4. и 10. клас?

Поводът за препоръката на обществения защитник са множеството жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяват тревогата си заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение, съпътствано и с намалени часове.

„Гражданите посочват, че учениците месеци наред се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан“ , отбелязва Диана Ковачева.

Кои университети ще приемат с оценка от матурите

Според нея сегашната ситуация отново затвърждава изводите, че искането за отмяна на матурите е абсолютно основателно, защото децата се нуждаят от подкрепа и възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в момент, когато има сериозен риск от зараза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама