В навечерието на вота: Оглушителната тишина за Covid мерките

16:16, 29 мар 21 25 3411 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Броени дни ни делят до парламентарните избори на 4 април. Голяма част от българите обаче горещо се вълнуват и от дата 31 март, когато ще стане ясно дали действащите към момента мерки ще останат в сила, или ще бъдат свалени.

Засега властта официално опровергава информацията за удължаване на локдауна. Премиерът Борисов нарече новините за възможно затваряне на страната след изборите и налагането на нови ограничения „на сто процента фалшиви“.

Интересно обаче на какво се дължи тази негова категоричност, след като здравните експерти прогнозират, че пикът на заразените ще бъде достигнат тази или следващата седмица.

Растящият брой настанени в болниците явно не плаши и здравния министър, който призна, че темповете на нарастване са по-високи от предходната вълна, но системата издържа…засега.

На тръни са не само медиците, а и работещите в затворените към момента сектори. По-рано днес Сдружението за модерна търговия призова при евентуално удължаване на противоепидемичните мерки, от обхвата им да отпаднат големите магазини за търговия с нехранителни стоки.

Казусът с големите нехранителни магазини веднъж вече оплете властта. Миналата седмица икономическият министър само за няколко часа успя да си промени мнението по темата на 180 градуса и нагледно показа, че план за действия няма. Няма яснота и при каква заболеваемост какви мерки се задействат – защо се затваря едно, а друго – не. Как и при какви данни бизнесът може да възобнови работа, а учениците да се върнат в клас.

Въпросът за удължаването на мерките ядоса и ресторантьорския бранш, който е сред най-засегнатите от противоепидемичните мерки. Българската асоциация на заведенията се противопостави на използването на темата за политически цели като част от предизборната кампания. Те настояха заведенията да заработят отново от 1 април при ограниченията, които важаха при отварянето им в началото на месец март.

Два дни преди изтичането на действащите мерки властта не дава категоричен отговор какво ще се случи на 1 април. Не е ясно и какъв е ефектът от двуседмичните ограничения. Ще паднат ли забраните и за кого, вероятно ще се разбере в последния момент – на правителственото заседание в сряда. Решението за това, разбира се, ще бъде съобразено с настроенията непосредствено преди вота.

Оглушителната тишина на властта по толкова сериозни въпроси няма как да не направи впечатление, но както винаги първо се опипва почвата, протака се до последно, а ако решението е грешно, сменяме го на часа, по разпореждане на премиера.

Денят на шегата наближава, но изобщо не е смешно. Точно на 1 април ще разберем колко сериозна е ситуацията у нас – и за здравната система, и за засегнатите браншове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама