COVID-19 по света: Ваксината на „AstraZeneca“ става „Vaxzevria“

09:45, 30 мар 21 25 4490 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ваксината срещу COVID-19 на англо-шведската компания „AstraZeneca“ е преименувана на „Vaxzevria“ на 25 март, според уебсайта на европейската агенция EMA.

Порталът на Шведската агенция за медицински продукти посочва, че това няма да доведе до други промени, но специалистите по ваксинация трябва да са наясно с преименуването, тъй като информацията за продукта, етикетирането и опаковането може да изглеждат различно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смяната на името идва на фона на редица съобщения през март за опасни усложнения при хора, получили ваксината. В Австрия ваксинирано лице бе диагностицирано с множествена тромбоза и почина десет дни след получаване на първата доза. Друг бе хоспитализиран с белодробна емболия. По-късно подобна информация започна да идва от други европейски страни. Някои държави от ЕС решиха да преустановят употребата на лекарството като предпазна мярка. Средата на март у нас също бе спряно имунизирането с ваксината на „АstraZeneca“, след като 57-годишна жена почина след поставяне на препарата в Пловдив. Причинно-следствена връзка обаче не бе открита.

ЕМА: „AstraZeneca“ е безопасна, но може да има връзка със съсиреците

Експертите на EMA не потвърдиха, че ваксината на „AstraZeneca“ увеличава общия риск от тромбоемболични усложнения. Регулаторът също така докладва за нейната безопасност и ефикасност и отбеляза, че ползите и защитата на обществеността далеч надхвърлят потенциалните рискове, свързани с лекарството. Освен това учените ще продължат да изучават страничните ефекти и действия, а данните за случаите на тромбоза ще бъдат добавени към общата информация за това, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС. 

Ангелов: „AstraZeneca“ не причинява нищо

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама