Джамбазки: Македония е българска

14:53, 30 мар 21 / Новият парламент 25 2209 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Македония е българска, България е над всичко. Toва заяви евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки във видео във Facebook.

„Колкото повече лъжете, толкова повече истината ще лъсва. Колкото по-настървено изобретявате новата си фалшива история, толкова по-шумно ще се сгромолясат, ще пропадат фалшивите основи, на които сте построили жалкото си настояще. Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български остава Охрид. Колкото по-силно крещите Вашите лъжи, толкова по-бърз и по-ужасен ще бъде Вашият край“, посочва Джамбазки.

Той се обърна и директно към македонския премиер: „Заев! Почитувани! Колкото и да се въртиш, Македония е българска. И колкото и да се въртиш... Албания все ще ти е от запад“.

Видеото веднага предизвика остра реакция от страна на Северна Македония. Македонското външно министерство изпрати протестна нота до българското. Скопие обяви, че ще информира и институциите в ЕС. Според македонските власти подобни изявления не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни, съобщи БГНЕС.

Риториката, изразяваща териториални претенции към съседите, не е подходяща за съюзниците от НАТО и държавите членки на Европейския съюз, което е и в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, с които и двете страни са силно ангажирани", се казва в изявлението на македонското МВнР.

По-късно министърът на външните работи Екатерина Захариева категорично се разграничи от твърденията във видеото на Джамбазки. Захариева обаче призова властите в Скопие да не налагат информационно затъмнение и да се разграничат от скандалните твърдения на института ИФИМЕС в Люблана, в който България и Германия са наречени мафиотски държави милеещи за нацизма.

„Подчертаваме, че посланията, изразени във видеоклипа, не изразяват официалната позиция на българското правителство. България няма никакви териториални претенции към други държави и това е многократно декларирано“, се посочва в изявлението на Захариева.

По темата излезе с остра позиция и военният министър Красимир Каракачанов. „Колегите“ и „приятелите“ в Скопие се опитват всячески да отвлекат вниманието от огромния лобистки скандал, който ги свързва със словенската фабрика за клевети „ИФИМЕС“. Вместо да кажат едно елементарно „извинявайте, сгрешихме“, се опитват да го играят като крадеца, който вика дръжте крадеца. Не успяват дори да прикрият паниката си, която ги е обзела заради следите на парите, отиващи до лобистите от Любляна. Или как са били финансирани „словенците“ и най-вече как продължават да бъдат финансирани и „насочвани“ от правителство в Скопие срещу София“, написа той във Facebook.

Северна Македония не се разграничи от клеветническата кампания срещу България

През последните дни напрежението между Скопие и София достигна нови върхове. Македонският посланик два пъти бе привикан от вицепремиера Екатерина Захариева – първо, заради език на омразата и македонската песен за „Евровизия“ и, второ, заради публикация на словенски институт, в която България е наречена „грозното лице на ЕС“. България поиска да знае дали Скопие е платило за клеветническата кампания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама