За народната любов: кандидат-депутатите в роли всякакви

10:00, 01 апр 21 / Новият парламент 25 2570 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова
Снимка: Facebook /Кристиан Вигенин
Снимка: Facebook /Кристиан Вигенин

Изборите чукат на вратата, а предизборната кампания е към своя край, но не видяхме нищо фрапантно. Очакванията бяха съвсем различни - миналата година държавата се тресеше от скандали и компромати, които всички тълкувахме като предизборни трикове.

Бойко Борисов и Христо Иванов задочно: за шкембетата в политиката

Само до преди месеци в публичното пространство се разпространяваха тайни записи, есемеси, интимни снимки, а прокуратурата дори нахлу в президентството. Още отекват и виковете и скандиранията на протестиращите в триъгълника на властта от отминалото лято. Вместо да се засилят, политическите вълнения са затихнали и няма и помен от всичко това. Бизнесменът Васил Божков например, който толкова много се заканваше да си отмъсти на политиците, сякаш прибързано изчерпа всичките си козове. Заканите му се сведоха само до покана за словесен дуел с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който така и не се състоя. Всички компромати от миналата година потънаха дълбоко в интернет пространството. 

Но не само за Божков, който ще води листата на БНО в София, социалните мрежи се оказаха основна трибуна в тази скучна на пръв поглед кампания. За повечето политици те до известна степен замениха дори дебатите в телевизионните студия. Не видяхме нито едно публицистично предаване да изправи в пряк дуел основните политически играчи, които социологическите проучвания спрягат, че ще влязат в парламента. От екрана наблюдаваме само малките риби или второстепенните лица на партиите. Борисов повече от година не е давал интервюта в телевизиите, а Слави Трифонов е забранил на своите кандидати да имат прояви в медиите. Престрелките са чрез постове и живи включвания, без журналистически въпроси. А кебапчетата и кюфтетата са заменени от попълнен бюлетин и социални пакети с хранителни продукти за бедните и възрастни хора. 

ГЕРБ: Фалшива новина е, че раздаваме хранителни продукти предизборно

Някои политици избраха да влязат в едно малко по-различно амплоа, за да се преборят за любовта на народа. Други пък решиха да не рискуват и заложиха на традиционни и проверени методи. Ето кой - как реши да се включи в предизборната кампания, за да привлече повече гласоподаватели:

ГЕРБ 

Премиерът Бойко Борисов, водач на листите на ГЕРБ в Пловдив и София, продължи с обичайните си обиколки с джипката. Но за да внесе малко цвят в картинката, влезе в ролята на супергерой. Във Facebook го видяхме да дава сакото си на общински съветник от ГЕРБ, а палтото на шефката на кабинета си. Вчера пък помогна на майка и дъщеря, аварирали на пътя за Плевен.

Цвета Караянчева, която води листата на ГЕРБ в Кърджали, заложи на нестандартен метод при откриването на кампанията. Тя вдигна патоса до небето като събра по средата на шосе близо 70 автомобила, за да нахъса симпатизантите си да гласуват отново за нея. 

Патос до небето: как ГЕРБ откриха кампанията в Кърджали

В същия причудлив стил продължи и срещата ѝ с хора от село Звездел. Там Караянчева ги почерпи по сокче на фона на съветското знаме на НРБ, бюста на Георги Димитров и снимката на премиера Борисов.

БСП

За разлика от нея, лидерът на БСП и водач на листите в София и Пловдив Корнелия Нинова заложи на по-семпли изяви и не изпъкна с нищо в тази предизборна надпревара. При левицата по-интересна роля заеха останалите членове.

„С риск за живота“ Кристиан Вигенин, водач в Ямбол, разказа за целите си в новия парламент докато преглежда пчелни кошери. Той напомни и че е поел ангажимент за приемане на изцяло нов Закон за пчеларството, тъй като сегашният не струва. 

Крум Зарков, заедно с Явор Божанков и други съпартийци „яхнаха вълните“ на река Дунав с „лодка на свободата“ в Тутракан. Хванаха капитанския рул и обещаха да възстановят корабостроителницата, която не функционира. 

„Има такъв народ“

Лидерът на партията и водач на листите във Варна и Стара Загора Слави Трифонов напук на пандемията обяви предизборно, че ще прави специален концерт. Събитието е насрочено за петък от 20.00 часа, което е само няколко часа преди деня за размисъл. 

„Патриотичната коалиция - Воля и НФСБ“

Нетипичен предизборен подход и от лидера на „Воля“ Веселин Марешки, водач на листата на коалицията във Варна. Той реши да се застрахова като предложи договор на избирателите си. 

В него е посочено, че ако в дадена община коалицията спечели повече от 10% от гласовете на предстоящите избори, Марешки ще изгради бензиностанция до две години от изборния ден. А всеки, който лично подпише „договора“ с него, ще ползва специални отстъпки в бензиностанцията. За разлика от него, коалиционният му партньор Валери Симеонов е доста по-тих и залага основно на телевизионните си участия. 

Подобно на министър-председателя от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ се изявяват предимно онлайн. ДПС залагат на остър тон по адрес на премиера Бойко Борисов. А ВМРО на семейните ценности и темата Македония. 

Дали нетипичните предизборните трикове ще доведат до резултат на изборите, или семплите изяви ще се окажат по-работещата стратегия, предстои да разберем... 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама