„Лъвовете“ с първа точка след нулево равенство със Северна Ирландия

09:46, 01 апр 21 / Спорт 25 3043 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Националният отбор на България спечели първата си точка в световните квалификации, след като завърши 0:0 при гостуването на Северна Ирландия. „Лъвовете”, които удържаха домакините през цялата среща, можеха да стигнат до успеха в 91-ата минута, но вратарят на островитяните с отличен рефлекс спря Димитър Илиев. Преди това обаче късметът беше на страната на „трикольорите”, след като гредата в 22-ата минута спаси Наумов, а в началото на втората част и младият страж спаси вратата ни с добър рефлекс, предаде Sportal.bg.

Цели четирима дебютанти стартираха мача, като дълго чаканото подмладяване на отбора изглежда започна. Снощи на теренао дебютираха 23-годишният Наумов, 22-годишните Петко и Андреа Христови, както и 24-годишният Вутов. Трима футболисти бяха капитани на България в този двубой. Титулярният такъв Георги Костадинов стартира мача, но след травмата му Кирил Десподов взе лентата, а през втората част третият капитан на състава Димитър Илиев игра с лентата, която получи на почивката от крилото на „Лудогорец”.

България загуби от Италия след спорно съдийство

„Трикольорите” стартираха кампанията с две поражения на стадион „Васил Левски” срещу големите фаворити в група - Швейцария (1:3) и Италия. За Северна Ирландия това бе първо домакинство и общо втори мач в квалификациите за Катар 2022. На старта те отстъпиха с 0:2 на „Скуадра адзура” в Парма, а преди няколко дни загубиха с 1:2 от САЩ в приятелски двубой.

България стартира с тежко поражение квалификациите за Мондиал 2022

Представителният тим на България остана без победа в официален мач от ноември 2019 г., а в последните 25 срещи има едва две победи и цели 39 допуснати гола. Пораженията в този период пък са цели 15, а днешната среща е пета поредна далеч от София, в която не успяваме да се разпишем. 

В другия двубой от групата ни Италия спечели с 2:0 гостуването си срещу Литва. С победата Италия оглави групата с пълен актив от 9 т. Следвана от Швейцария (6), Северна Ирландия (1), България (1) и Литва (0). 

След края на срещата треньорът Ясен Петров беше видимо доволен от първата спечелена точка, след поемането на отбора.

И двата състава се сбиха, и двата отбора искаха победата. Знаехме как ще играе Северна Ирландия и те играха именно по този начин - много силов футбол. Бяха и по-свежи. За нас все пак това бе трети мач. Отново имахме и принудителни смени. Доволен съм от всички, които дебютираха. Точката е справедлива, защото можехме да спечелим в края на мача, но можехме и да загубим. За нас тази точка е ценна.

Първо така младите играчи ще си повярват, че могат. Вкарахме ги в защитна формация и тримата млади бранители, и то срещу много силов противник. Но се представиха добре. Това бе едно от положителните неща. Има още какво да се желае, особено в средата на терена и напред, но за краткото време, през което бяхме заедно, това е продукцията...

„Не съм Магьосника от Оз“: С много оправдания Ясен Петров се насочи към мача с Италия

Да се надяваме, че в следващите контроли (срещу Словакия на 1 юни и Украйна на 11 ноември), които са много силни, ще имаме време да се подготвим и да вкараме още нови хора, и във времето, което имаме, да работим по нашите идеи. Не искахме младите да ги излагаме на такова напрежение, каквото имаше срещу Швейцария и Италия, и смятаме, че точно в днешния двубой бе мястото, в което те да започнат и да дебютират. Изразходвахме доста енергия, за да можем да неутрализираме съперника. Опитахме да ги пресираме дълбоко, а това ни коства енергия. Накрая си беше почти битка - с много напрежение, много нарушения, много статични положения.

Футболът отсъстваше в такива моменти. Но отговорихме на битката във всички аспекти, въпреки че умората във футболистите бе голяма. До края на квалификациите има пет мача, всичко е възможно. Ще търсим други варианти ,може да сменим и тактическата постройка, за да сме по-гъвкави. Всичко може да стане", коментира Ясен Петров срещата пред БНТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама