Навални обяви гладна стачка в затвора

11:20, 01 апр 21 / Свят 25 3043 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руският опозиционер Алексей Навални обяви гладна стачка в затвора. Тя е в знак на протест за това, че затворническите власти отказват да му осигурят медицинска помощ, каквато той има право да получи. 

Имам право да повикам лекар и да получа лекарства. Не ми дават нито едното, нито другото. Болката от гърба премина в краката. В началото само в десния, но сега вече и левият крак изгуби чувствителност. Шегата настрана, но това вече ме притеснява“, написа вчера Навални в своя профил в Instagram. Той поясни, че затворническите лекари са му дали само ибупрофен за здравословните му проблеми. 

Какво да правя? Обявих гладна стачка с настояване да изпълнят закона и да пуснат при мен поканения лекар. Така че, сега лежа гладен, но все още с два крака, пише още Навални. Той отново се оплака и че не го оставят да спи и го будят по 8 пъти на нощ.

За лошото отношение към него в затвора разказа преди дни в своите профили в социалните мрежи. Неговият адвокат и преди е съобщавал, че здравословното му състояние се влошава. А в началото на седмицата близо 500 руски лекари подписаха онлайн петиция с настояване Навални веднага да получи адекватна помощ. Такава обаче не беше оказана. 

Припомняме, че критикът на Кремъл се намира в един от най-суровите затвори в Русия - Изправителна колония 2 на 100 км от Москва. Той бе осъден миналия месец на 3 и половина години ефективно лишаване от свобода, от които трябва да излежи 2 години и 8 месеца заради времето, в което по-рано се е намирал под домашен арест. Тази присъда заменя условната, която според съдията е била нарушена. Според него обаче делото е изфабрикувано, за да бъде възпрепятствана политическата му дейност. Западът, включително и Европейският съд по правата на човека, поиска от руските власти да освободят Навални. Москва окачестви тези призиви като недопустима намеса в руските вътрешни работи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама