Ако читателите на Topnovini.bg решаваха: шест партии в парламента, две на ръба

12:15, 01 апр 21 / Новият парламент 25 2370 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Стартирахме анкета, с която да проверим политическите нагласи на читателите на Topnovini.bg преди парламентарните избори на 4 април. Предизборната кампания е на финалната права, за това е време да публикуваме и резултатите. Те са любопитни и се разминават с прогнозите на социолозите, което е нормално. Читателите ни няма как да бъдат представителна извадка, защото не са подбрани на база демографски принципи, а допитването ни не е национално.

Попитахме: „За кого ще гласувате на парламентарните избори на 4 април?“. Подредихме партиите и коалициите според поредните им номера в бюлетината. Включихме и отговорите: „Не подкрепям никого“, „Все още не съм решил“ и „Няма да гласувам“.

Резултатите ще представим като проценти от гласувалите, а не като брой гласове. За влизане в Народното събрание са нужни над 4% от гласовете на отишлите до урните. Допускаме, че отговорите могат да отразяват както политическо пристрастие за определена партия, така и моментен избор. Сред гласувалите може да има и активизирани поддръжници на политическа сила или коалиция.

Да видим кои партии са най-подкрепяните и преминават нашата 4-процентова бариера. Какъв парламент се получава и има ли политически партии на ръба.

Най-висока е подкрепата на читателите ни за коалицията „Воля-НФСБ“ с 16.92%, следват ги Републиканци за България с 15.97%. Трети са ГЕРБ-СДС с 14.14%, четвърти „Демократична България – Обединение“ с 8.78%, пети „БСП за България“ с 7.78%, а шести „Има такъв народ“ с 7.57%.

Два формации остават малко под чертата - „Българско лято“ с 3.63% и „Изправи се! Мутри вън!“ с 3.42%.

4.52% от участниците в анкетата не са решили за кого да гласуват, 1.52% не подкрепят никого, а 3% няма да упражнят правото си на глас.

Така според отговорите в парламента влизат шест партии, а две са на малко от заветните 4%. Политическите сили, за които отчитаме по-висока подкрепа, са присъстващите и в социологическите проучвания. Липсват само ДПС и ВМРО, за които също има гласували, но не достатъчно на фона на посочените по-горе осем партии.

Благодарим на всички наши читатели, които участваха в анкетата! Тя вече не е активна, защото сме на прага на изборната надпревара!

Вашето мнение е наистина важно, а доверието ви значи много! Очаквайте и други анкети, в които ще ви питаме за общественозначими теми и актуални събития!

Напишете коментар
Коментари: 6
1 Stan 14:42, 01 апр 21

За мен важното е евроатлантическа ориентация и въпреки че предпочитам Републиканци да са за монархия, то на 4-ти, ще съм с 21!

2 Анонимен_чич 15:13, 01 апр 21

Звучи обнадеждаващо! Важното е да гласуваме! 04.04.21!!!

3 Жаки 16:55, 01 апр 21

Всички да сме на линия! Това е важното, за да няма манипулации!

4 jozefa 17:34, 01 апр 21

Сега остана последната стъпка.да гласуваме активно!

5 jozefa 17:35, 01 апр 21

Сега остана последната стъпка.да гласуваме активно!

6 Biser 09:38, 02 апр 21

Много е важно на 04.04 повече хора да направят правилен избор!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама