COVID-19 по света: Ваксинацията на италианските медици става задължителна

17:15, 01 апр 21 25 3228 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От днес здравните работници и фармацевтите в Италия са задължени да се ваксинират срещу Covid-19 или могат да останат без заплащане. Ако откажат, рискуват да бъдат понижени или с преустановени заплати за осем месеца.

Правителството на Марио Драги одобри задължителната ваксинация „за да защити колкото е възможно повече медицинския и парамедицинския персонал, както и тези, които са в среда, която може да е по-изложена на риск от инфекция“. Решението идва след като стана ясно, че в няколко италиански болници е имало огнища на заразени от коронавирус. Смята се, че те са свързани със здравен персонал, отказал да се ваксинира.

Русия регистрира първата в света животинска ваксина

През март съдия в провинция Белуно в региона Венето отхвърли жалба от 10 здравни работници, които бяха отстранени без заплащане от два дома за грижи през февруари, след като отказаха ваксината.

Снимка: CanstockPhoto

Италия също така въведе закон, който защитава медицинския персонал, използвал ваксина срещу Covid-19, от съдебни действия, ако пациент почине след получаване на такава. Мярката е въведена в отговор на разследване за непредумишлено убийство, започнато след смъртта на сицилиански мъж след получаване на ваксина срещу Covid-19.

Европейците със здравен сертификат от 15 юни

Здравният министър Роберто Сперанца заяви, че италианската програма за ваксинация е дала „видими резултати“ в райони, където администрацията е най-голяма, например в болниците и домовете за грижи, съобщава „Guardian“, цитиран от БГНЕС. 

Към четвъртък над 10 милиона души в Италия са получили първата доза ваксина срещу Covid-19, от които 3,1 милиона са получили и двете дози.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама