Последен ден от предизборната кампания

08:35, 02 апр 21 / Новият парламент 25 2194 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Днес е последният ден от предизборната кампания на партиите и коалициите, която започна на 5 март. Утре е ден за размисъл и не се допуска предизборна агитация, както и в неделя, когато гласуваме за нов парламент. В последните два дни не се разрешава и оповестяването под каквато и да било форма на социологически проучвания до затварянето на изборните секции. Голяма част от партиите ще закрият кампаниите си днес, други вече го направиха. 

За народната любов: кандидат-депутатите в роли всякакви

В изборната надпревара за народни представители тази година се включват 6 895 кандидати. Те са издигнати от 30 партии и коалиции, като има и независими кандидати. А страната ни е разделена на 31 многомандатни избирателни района (МИР).

Общият брой на избирателите е 6 732 316 души. За първи път във всички големи избирателни секции (такива с над 300 избиратели) ще има възможност за избор - гласуване с бюлетина или гласуване с машина. За тази цел ще бъдат разкрити 11 983 секции, а в 9 398 от тях ще може да се гласува и машинно. За хората с увреждания също ще бъдат разкрити секции, като техния брой ще е 409. Ще се разкрият и секции в COVID отделенията в болниците в страната.

Снимка: БГНЕС

Днес и утре машините за гласуване ще бъдат доставени, а изборните книжа вече са транспортирани по места и се охраняват, съобщиха от МВР.

В днешния ден ще стане ясно и дали ще има видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Делото ще се разглежда от Върховния административен съд, като е образувано по жалба на Централната избирателна комисия против решението на Административен съд София-град. То беше образувано по жалба на „Демократична България”.

Къде е най-многолюдната избирателна секция

Изборният ден започва в 7.00 часа и завършва в 20.00 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21.00 часа.

Заради пандемията от коронавирус обаче хиляди заразени няма да могат да гласуват. Срокът за подаване на заявления за мобилни урни, предназначени да обслужват поставените под карантина, изтече на 31 март. Това означава, че всички с положителни тестове в трите дни до изборите няма да могат да упражнят правото си на глас. Ако се съди по регистрираните през последните дни по 4-5 хил. нови случая, става дума за поне 15 хил. души. Карантинираните също няма да имат възможност да гласуват. 

Нашите сънародници в чужбина ще имат право да глаусуват в 465 секции, но без електронни устройства. 

На 4 април българите ще гласуват, за да изберат 240 народни представители в бъдещото 45-о Народно събрание. За първи път от 2009 г. насам парламентарните избори са редовни, а не предсрочни. Какво още трябва да знаете за парламентарните избори, може да видите тук. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама