Приключи изборният ден за 45-ия парламент

21:25, 04 апр 21 / Новият парламент 25 2281 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

България гласува на парламентарни избори. Избираме 45-ото обикновено Народно събрание в необикновено време. Освен Covid пандемията, за първи път от 2009 г. насам парламентарните избори са редовни, а не предсрочни.

Изборният ден започна в 7.00 часа и завърши в 20.00 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21.00 часа. В началото на изборния ден на някои места имаше проблеми с машините за гласуване, като във Велико Търново, проблемът беше отстранен за няколко минути от техник.

Изборният ден приключи официално с решение на ЦИК. Говорителят на комисията Таня Цанева каза пред БНР, че не са постъпвали искания за удължаване на изборния ден. 

КАК ГЛАСУВАХМЕ? 

Бюлетината за гласуване е дълга 60 сантиметра. Гласувахме, както досега със знак „X“ или „V“ със син химикал с право и на преференции при избора в страната. В секцииите с над 300 избиратели имаше възможност и за машинен вот. 

Заради извънредната епидемична обстановка трябваше да спазваме няколко основни правила: защитни маски в секциите; дистанция в секциите и пред тях; редовни дезинфекция и проветряване на помещенията за гласуване; 

На парламентарните избори можехме да гласуваме по настоящ адрес и с документи за самоличност, изтекли след 13 март 2020 г., които не са подновени заради пандемичната обстановка.

30 партии и коалиции се борят за място в новия парламент. Общият брой на кандидат-депутатите е 6895, като сред тях има и независими.

Днес право на глас имат над 6,7 млн. българи. Те можеха да пуснат своята бюлетина в една от над 12 хил. изборни секции в страната и рекордните 465 в чужбина. Стационарните секции у нас бяга 11 983, като в по-голямата част от тях можеше да се гласува и машинно – 9 398. 409 са мобилните секции за хора с увреждания, а в болниците най-малко 88 секции за лекуващите се от Covid-19.

Заради пандемията от коронавирус обаче хиляди заразени не успяха да гласуват. Всички с положителни тестове от 1-ви април насам не можаха да упражнят правото си на вот, тъй като срокът за подаване на заявления за мобилна урна за карантинирани изтече на 31 март. Данните от последните дни показват, че в такава ситуация ще бъдат поне 15 хил. души.

Рекорден брой българи зад граница изявиха желание да гласуват - 87 216 души. Това е почти двойно повече в сравнение с последните парламентарни избори през 2017 г. Най-много секции бяха открити в Германия – 69, а най-много заявления за гласуване бяха подадени в Турция. Пълният списък на секциите в чужбина може да откриете тук. Изборният ден започна първо в Нова Зеландия.

Над 20 000 служители на МВР охраняваха вота днес. Полицаи следяха за реда не само пред обичайните секции, но и в ковид отделенията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама