Борисов обвини Радев, че не е насрочил изборите по-късно

12:05, 02 апр 21 / Новият парламент 25 1929 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Ако имахме държавен глава в момента, а не кандидат за президент, или кандидат за лидер на една партия, и изборите бяха само с една седмица по-нататък, щеше да е много по-спокойно. Това заяви премиерът Бойко Борисов във Facebook. 

Коментарът му идва само два дни преди парламентарните избори и ден след призива на Румен Радев за постигане на висока избирателна активност на парламентарните избори. Вчера държавният глава мотивира сънародниците ни да отидат до изборните урни, за да „приключи един мандат на скандали, протести и икономическа криза“.

В задочния си отговор към него, Борисов обвърза датата на изборите с пандемията и повишения брой заболели: „Нямаше да се налага в такава екстремна ситуация да подготвяме машинното гласуване, както и всички мерки и решения, които взехме днес (бел. ред. - по-рано премиерът обяви, че страната ни ще получи допълнителни ваксини)“, добави той. 

„Виждате пикът на вълната от пандемията вече е надолу, а ваксинираните стават повече от заразените. Оздравелите настигат броя на заразените“, отбеляза още министър-председателят, който е водач на листите на ГЕРБ в София и Пловдив. 

Това е първият коментар на премиера Бойко Борисов относно избора на датата 4 април за провеждане на парламентарния вот. Средата на януари, когато президентът Румен Радев обяви утвърдената от него дата, от ГЕРБ заявиха, че я приемат. Ден по-късно се сетиха, че тя съвпада с католическия и арменски Великден и видяха пречка в активността на гласуващите в някои региони.

Стъпи ли Радев накриво с датата за изборите?

Припомняме, че в края на годината държавният глава първоначално заяви, че парламентарните избори трябва да се проведат в първия възможен момент - 28 март. Тогава премиерът настоя президентът да си удържи на думата и да не променя датата„Казана дума, хвърлен камък“, каза тогава той. 

След проведени консултации със здравните власти, ЦИК, парламентарно и извънпарламентарно представени партии, Румен Радев се разколеба и избра датата 4 април. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама