Водно конче робот може да следи състоянието на водоеми

20:10, 03 апр 21 / Любопитно 25 2110 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Учени от университета "Дюк" в САЩ са изобретили роботизирано водно конче, което се плъзга по повърхността на водата и отчита нейните pH и температура, както и други показатели, пише списание "Адванс сайънс нюз".

Миниатюрният робот, наречен „ДраБот“, е способен да достига на места, недостъпни за неговите "живи събратя". Роботизираното водно конче работи без електроника. Вместо това към крилата му е приложен самовъзстановяващ се хидрогел, който отчита моментално нивото на pH.

Данните от устройството могат да помогнат да се наблюдава състоянието на различни водоеми и да се следи за потенциалното им замърсяване.

„ДраБот“ е дълъг 5,7 сантиметра, а формата му не е избрана случайно, тъй като водните кончета са известни с изключителното си умение да се плъзгат по водната повърхност по време на полет, пише bTV.

 „Бъдещите прототипи на роботизираното водно конче могат да включват вграден енергиен резервоар и резервоар за гориво, които да позволят на машините да работят по-дълго време“, обяснява Вардхман Куман, автор на изследването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама