Скандал с подслушване на журналисти в Италия

17:06, 03 апр 21 / Свят 25 2524 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Италиански журналисти и депутати протестираха срещу подслушването на телефонни обаждания по време на разследване на либийски групи за трафик на мигранти и хуманитарни спасителни групи, за които съобщиха именно журналисти.

Италианският вестник "Домани" съобщи, че сред разговорите, които разпитващите са слушали преди няколко години, има журналисти от гражданските и католически италиански медии и дори от държавната телевизия "Рай".

Примо Ди Никола, сенатор от популисткото "Движение Пет звезди", заяви, че предлага закон, който да предпазва журналистите от подслушване на телефонни разговори с техните източници.

Съюзът на журналистите "Национална италианска федерация по пресата" осъди подслушването. Профсъюзът поиска да знае кой го е одобрил и ако се установи, че целта е да се разкрият източниците на журналистите, тогава да се знае, че техните професионални права са били нарушени. "Това е много тежко престъпление, доколкото е било начин да се открият техните източници. Защитата на източниците е в основата на работата на журналистите", каза Ди Никола, цитиран от БГНЕС.

Стотици страници стенограми от телефонни разговори са част от материала на разследването, проведено от прокурорите в Трапани, Сицилия, за дейностите на хуманитарните спасителни групи. Предполага се, че тези текстове съдържат имената на източниците и контактите.

Досега няма коментари от италианските прокурори, които обикновено не коментират текущи разследвания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама