За какво гласуваха политиците?

12:37, 04 апр 21 / Новият парламент 25 2376 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България гласува на парламентарни избори. Избираме 45-ото обикновено Народно събрание в необикновено време. Освен Covid пандемията, за първи път от 2009 г. насам парламентарните избори са редовни, а не предсрочни.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гласува с хартиена бюлетина минути след 8.00 ч. в училище в Банкя, като отново подчерта, че изборите можеха да са седмица по-късно. „Но виждате ината на президента“, посочи той и цитира данните от последните дни с висок брой заразени. „Това са най-скъпите избори - над 150 млн. според мен ще излязат. И ако някой иска на няколко месеца да си даваме по 150 млн. вместо да ги даваме за хората – това е негово право. Аз винаги съм се съобразявал с това, което народът казва“, категоричен е Борисов. Той пожела да се проведат „честни и почтени избори“. След гласуването посети Дивотинския манастир.

Избори по време на пандемия: Гласуваме за 45-ия парламент

Президентът Румен Радев упражни правото си на вот чрез машина, но при първия му опит се оказа, че има проблем. След като член на СИК се намеси, той успя да гласува. „Гласувах за свободна, справедлива и просперираща България. Вярвам, че макар и трудно, българите вземат днес съдбата си в свои ръце. И тези избори са първата стъпка към нормалността. Иначе историята ще ни прати на поправителен по демокрация“, заяви той. Радев отговори и на критиката на Борисов: „Изборите трябваше да бъдат много по-рано – още миналата година. Хаосът щеше да бъде избегнат, животът на много българи - съхранен, а фалитът на много фирми и бизнеси – спасен“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също избра машинния вот. „Гласувах за връщане на държавността. За държава, която да се управлява от умни, можещи и грамотни хора, които знаят накъде водят България. За държава с грижа за всеки български гражданин, а не държава, която облагодетелства само една шепа хора, които станаха баснословно богати, не се посвениха да използват и тази тежка криза в момента, за да трупат дивиденти“, написа тя във Facebook.

Председателят на парламента Цвета Караянчева упражни правото си на глас чрез хартия заради проблемите с машините. „Гласувах за стабилност и прозрачност в управлението на страната. За това да продължим да надграждаме всичко онова, което сме постигнали. За по-високи доходи и за политика, която е свързана с образованието и здравеопазването“, подчерта тя.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов призова българите спокойно да излязат и да гласуват. „Гласувах за нещо, за което се боря всеки ден - здравето и спокойствието на хората. Гласувах за един свят без пандемия, за края на този кошмар“, обяви той малко след като упражни правото си на вот.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също гласува с хартиена бюлетина. „Гласувах за рестарт на държавността – за възстановяване на нормалността в политиката, на демокрацията в България и за ускорено политическо развитие“, посочи той и намекна за проблеми с машинното гласуване, каквито по думите му е имало и през 2019 г. Минути преди това гласът си даде и почетният председател на партията Ахмед Доган, който пусна хартиена бюлетина без присъствието на медии. В разпространеното от пресцентъра на партията видео Доган гласува мълчаливо и не коментира нито изборите, нито очакваните резултати от вота.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов гласува с хартиена бюлетина, защото имал информация за проблем с машините. „Трябва да гласуваме за промяна – за това в България наистина да има демокрация“, подчерта той и обясни, че очаква изборите да бъдат честни. „Високата избирателна активност дава гаранция за това, че парламентът ще бъде легитимен“, каза още той и призова хората да излязат да гласуват.

Председателят на БСП Корнелия Нинова беше първата от политическите лидери, която гласува с машина. „Моментът е решаващ за България – не оставяйте някой друг да вземе решения за настоящето и бъдещето на семейството и децата ви. Аз гласувах за промяна и стабилност – за подредена, справедлива и социална България, която няма да остави никого сам в кризата. Гласувах за здрав и образован народ, който диша чист въздух и яде качествена храна. Това е възможна промяна – зависи от всеки един от нас“, посочи тя.

Мая Манолова и Арман Бабикян от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ също гласуваха. Манолова избра машината, а Бабикян - хартията. „Гласувах за смяна на караула. Гласувах за това, което скандираха българите по площадите – за извеждане на мафията от страната и от хазната“, подчерта Манолова и заяви, че днес народът е властта и трябва задължително всички да излязат да гласуват. А Арман Бабикян обясни: „Гласувах с бюлетина, защото не ни разрешиха да направим одит на машините. Когато някой крие нещо е добре да му се няма доверие. Иначе сме за технологичния прогрес“, коментира той.

Гласувам за продължаващо увеличение на доходите, сигурност, за традиционното българско семейство“, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който даде своя глас в Плевен. По думите му следващият парламент определено ще бъде шарен, но има шанс да излъчи правителство, ако партиите поставят интерсите на държавата и на българите над собствените си боричкания за власт.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов призова за почтени, а не корумпирани избори и изрази надежда да има повече народните представители, които да поставят на първо място интересите на държавата. Той също гласува с хартиена бюлетина, тъй като по думите му тя „дава по-голяма сигурност и прави невъзможна манипулацията и фалшификацията“. Веселин Марешки  от „Воля“ също даде своя глас. Той се обяви за създаване на ново настояще с еднакви условия, за да се върнат българите в чужбина и „всички заедно да се съберем в нашата мила родина“.

Председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов обяви, че гласува за нормална държава с правила, която да подкрепя малкия бизнес и обикновените хора. Заради проблемите с машините във Велико Търново той гласува с хартиена бюлетина и призова избирателите в областта да последват примера му. Преди да гласува Цветанов и активисти на партията запалиха свещ за здраве, късмет и благоденствие в Катедралния храм „Рождество Богородично“.

Своя вот с хартиена бюлетина даде и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. „Направете каквото трябва, ако не искате да сте зомбита“, написа той във Facebook.

До урните отиде и бизнесменът Васил Божков, който стои зад ПП „Българско лято“. Бизнесменът, който от миналата година живее в Дубай се нареди на опашка пред изборната секция, за да изчака своя ред да гласува. „Колкото повече хора, толкова по-добре“, коментира той.

Доц. Атанас Мангъров отново се отличи от мнозинството и гласува машинно. Издигнатият от АБВ кандидат заяви, че е гласувал за това да се върнем към нормален живот. „Освен това, в нашата страна има много неща, които трябва да бъдат променени. Очевидно е, че само връщането към нормалното не е достатъчно“, коментира той и даде пример със здравната ни система. Председателят на АБВ Румен Петков също упражни правото си на глас. Той заяви, че през днешния ден не бива да се правят компромиси, тъй като той ще определи нашия живот за години напред.

Рано сутринта гласът си даде и Ивайло Мирчев от „Демократична България“. „Гласувах за онази България, в която вярвам с цялото си сърце: демократична, силна, свободна. А кога най-сетне ще я направим такава - тази работа зависи от всеки един от нас“, написа той във Facebook. Ген. Атанас Атанасов пък заяви, че е гласувал за възстановяване на парламентарната република. „И се надявам в края на днешния избирателен ден да стане ясно, че България ще има ново начало“, посочи той.

Напишете коментар
Коментари: 13
1 Делян Пеевски 09:49, 04 апр 21

Христо ИВанов и Бойко Борисов са гласували за ДПС, защото Пеевски им е спонсор!

2 Пиперлив 10:14, 04 апр 21

Ами какво да ви кажа то ДПС дърпа конците... БСП и ГЕРБ са им подлоги. Пеевски държи ДПС зад кулисите, а пък Бойко е малкото кученце на Шиши. Христо Иванов той не е фактор, защитава тяхните интереси, доволен е на трохите...

3 Нинджа 10:20, 04 апр 21

Какво се правят на чисти капки. Повечето купуват гласове на поразия, иначе нямаше изобщо да са в парламента.

4 Санокан 10:26, 04 апр 21

Не трябва да се гласува за Бойко, това е! Той е престъпник!

5 Анонимен 11:08, 04 апр 21

Г-н Цветанов гласува, за да има промяна в България, за държава с правила. Другите които са на снимките са предали държавата и то отдавна

6 Жаки 11:16, 04 апр 21

Важното е да се гласува за добро, а не за по-малкото зло! Успех Републиканци, с вас сме!

7 Аладин 11:20, 04 апр 21

Аз гласувах за държава с правила!

8 Анонимен 12:00, 04 апр 21

21!Успех!

9 Сашо Манекена 13:09, 04 апр 21

Бойко е минало и е лайно

10 Stan 13:38, 04 апр 21

Тези избори са добър избор за основа на сценарий за комичен филм - машини, пандемия и голям празник за католическата общност.

11 Анонимен 16:08, 04 апр 21

21,21,21

12 Borimir 16:59, 04 апр 21

За държава с правила! Успех Републиканци!

13 Нели 22:20, 04 апр 21

Гласувах за Републиканците, защото им имам доверие. Успех!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама