Чуждестранните наблюдатели: Управляващите с преднина заради предизборното харчене

17:50, 05 апр 21 / Новият парламент 25 1720 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Предизборно направени разходи и използването на административни ресурси в хода на кампанията дадоха значителна преднина на управляващите. Това заявиха наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), представяйки временните си заключения за изборния процес.

В хода на предизборната кампания раздадените допълнително средства достигнаха 420 млн. лв. Макар изборният процес да бе силно прозрачен и като цяло добре организиран, все още трябва да се проверят твърденията за купуване на гласове, на които се е натъкнал екипът. На места е бил силно затруднен достъпът на хората с увреждания, а другаде са открити нередности при социалното дистанциране, отбелязаха външните наблюдатели, цитирани от „Дневник“. 

Снимка: БГНЕС

Quote Icon Нужно е повече разнообразие с редакционното съдържание, тъй като са отсъствали фактологични, аналитични и разследващи материали. А те са от помощ на гласоподавателите, за да се ориентират. Кампанията се водеше основно за личности, а не за идеи и това е разочарование за избирателите, посочват още от ОССЕ.

Според тях сред основните проблеми е и ограниченото медийно отразяване на кампанията. Причината е, че в голяма част то бе сведено до платени съобщения и така е ограничило избора на управляващите.

Работата на наблюдателите не е била систематична заради ограничения характер на мисията. Посетени са секции в и около София, Пловдив, Пазарджик, Карлово, Перник, Сливница и Нови Искър.

Първи сигнали за припаднали при предаването на протоколите

Предстои да се публикува още един доклад с препоръки. По време на пресконференцията бяха набелязани и други проблеми като възможността за диксусии за реформи, отхвърлените жалби, използването на държавни ресурси и сливането на партия и държава в хода на кампанията.

Освен това според чуждестранните наблюдатели обществената ни телевизия е наблягала на отразяването на правителството, макар ангажиментът ѝ да е да дава платформа на всички участници в изборите. Те обръщат внимание и на това, че в страната ни ромите и представителите на ЛГБТИ общността са били обект на конфронтационни и дискриминационни коментари в кампанията. А жените са представени основно със стереотипи.

Накрая те заключиха, че изборите изглеждат „добре организирани и конкуретнти в общ план“.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:26, 05 апр 21

Трябваше да отбележат, че е имало страх, манипулации, заплахи, натиск, принуда... Така казват Радев, Нинова, Манолова, Бабикян... На тях може да се вярва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама