Нетаняху получи мандат за съставяне на правителство

12:50, 06 апр 21 / Свят 25 2455 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Израелският премиер Бенямин Нетаняху получи мандат за съставяне на ново правителство след изборите на 23 март, предаде „Джерусалем Пост“.

Quote Icon Президентът не може да замести законодателите. Решението да се попречи на подлежащ на обвинителен акт да сформира правителство е решение на Кнесет, каза Ривлин. 

Президентът Риувен Ривлин му връчи мандат да сформира коалиция днес сутринта. Това стана след като лидерът на „Ликуд“ получи най-много препоръки от своите колеги членове на Кнесет.

В речта си Ривлин сподели, че не е могъл да си представи, когато е бил избран преди седем години, че ще назначи кандидат за съставяне на правителство пет пъти по време на своя мандат. Той каза, че основното внимание трябва да бъде кой може най-добре да сформира правителство, което да получи доверието на Кнесета, и че понастоящем никой кандидат не може да получи мнозинство.

Според него е проблематично да се назначи кандидат с наказателно обвинение и заплахата да бъде осъден, но Върховният съд е постановил, че това е допустимо и той е решил да не участва в този дебат. Той заяви, че е решил да не взема под внимание текущия процес срещу Нетаняху, поради желанието си да защити кабинета на президента, който „получава доверието на обществеността“.

Българин се кандидатира за президент на Израел

Друг вариант, очевидно разгледан от Ривлин, е изпращането на мандата директно към Кнесет, прескачайки конкретни кандидати. Това щеше да даде на Кнесет, който положи клетва във вторник, няколко седмици, за да намери кандидат. Отказът на Религиозната ционистка партия да се присъедини към коалиция, подкрепена от Ra’am (Обединена арабска листа), ще затрудни много Нетаняху да изгради коалиция.

Междувременно „Ямина“ и „Йеш Атид“ започнаха преговори за правителствено споразумение за единство. В този случай беше предвидено Нафтали Бенет  да бъде министър-председател първите две години, а Яир Лапид - последните две години и половина. Двете страни не постигнаха споразумение за това как да споделят властта и да разделят портфейлите в първоначалните разговори, което попречи на споразумението да бъде постигнато навреме за консултациите в понеделник с Ривлин, предаде БГНЕС. 

Припомняме, че Бенямин Нетаняху беше изправен на съд в Ерусалим по обвинения в корупция. Прокуратурата настоява той да бъде наказан за неправомерно приемане на подаръци и за недопустим натиск върху медии да го представят в положителна светлина. Нетаняху обаче нарече процеса „злоупотреба с власт от страна на прокуратурата“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама